Otthon

2009.08.11. 02:29

Virágmintás romantika

Zalaegerszeg - Fehér vagy színes, mintás vagy egyszínű, festék vagy tapéta? Ezekre a bizony sokszor nem is olyan egyszerű kérdésekre mindenképpen válaszolnunk kell, mielőtt lakásfelújításba fogunk.

Varga Lívia

Hol van már a panelek fénykorának szűkös választéka, amikor a lakástulajdonosok a csíkos, a henger- és virágmintás papírtapéták közül választhattak mindössze? Ma a szinte beláthatatlan, mintegy öt- hatezres, évről évre teljesen megújuló választék hozza zavarba a vásárlót.

- A gyártók folyamatos újítása s a hatalmas kínálat következtében tapétával könnyebben adhatunk egyedibb arculatot lakásunknak - kezdi Szabó Gyula, a megyeszékhelyi Kék Citrom Tapéta és Festékcentrum vezetője. - Egyre elterjedtebb azonban, hogy kombinálják egymással a kétfajta technikát, azaz díszítésként mindössze egy falat vonnak be tapétával, s ehhez igazítják a festék színét.

Ha kiválasztunk egy mintát, arra is lehetőségünk van, hogy ugyanabban a színben és stílusban annak semlegesebb változatát rakjuk fel a kevésbé hangúlyozandó falra, s az így kapott felületet hozzáillő bordűrrel díszítsük.

- Kiváló színtartásuknak köszönhetően, természetesen a helyiség igénybevételétől és a fűtés típusától függően, ma már egy tapéta nyolc-tíz évig is szép maradhat, s ekkor sem a színét veszíti el, csak beporosodik - folytatja Szabó Gyula. - Sokan választanak festhető tapétát, ami eltakarja a repedéseket s a fal egyenetlenségeit. Ez akár tíz-tizenöt évig is a falon maradhat, újra és újra lefesthetjük, igaz, idővel a minta természetesen tompulni fog.

A választék egyébként ennél a típusnál is széles: a rajzolat lehet virágos és geometrikus s akár háromdimenziós is.

A selyemtapéták egy része jellemzően mosható, súrolható, a konyhákba tehát leginkább ilyen ajánlott.

- Ezekhez a tapétákhoz már nem feltétlenül szükséges szaktudás, a használati utasítás alapján bárki maga is felragaszthatja - jegyzi meg az üzletvezető.

Visszakanyarodva a nyolcvanas évekhez, akkoriban gyakori látvány volt a szoba teljes falát betakaró, általában havas hegycsúcsot vagy tó-, illetve tengerpartot ábrázoló poszter. Ezek a képtapéták, persze új köntösben, s háromdimenziós változatban, most megint divatba jöttek. Szobánkból ablakot nyithatunk például egy virágzó rétre, sőt akár a föld térképét is megjeleníthetjük ily módon falunkon.

Ha mégis a festett fal mellett tesszük le voksunkat, választás előtt gondoljunk arra: az aprócska színkártyák csalnak, nagyban a felület mindig sötétebb képet mutat, mint kicsiben. S legyünk tisztában azzal is: minél mélyebb egy szín, annál drágább lesz a festék.

- Ha bizonytalanok vagyunk, vásároljunk egy-két litert a választott árnyalatból, és próbáljuk ki egy kisebb felületen - tanácsolja Szabó Gyula, aki festőként már nem egy extrém kívánsággal találkozott. Volt aki kedvenc csapata előtt tisztelegve kék-fehérre színeztette lakását. - A kislányok szobájában még mindig a rózsaszín, a fiúknál a kék, a zöld és a barna dívik, sok esetben figurás tapétával, színes bordűrrel, matricával megbolondítva a látványt.

Ahogy a tapéták, úgy a festékek egy része is alkalmas már arra, hogy a mindenféle szakmai tapasztalatot nélkülöző tulajdonosok is foltmentesen felkenhessék. A fürdőszoba azonban nagy odafigyelést igényel.

- Ha nem fűtik ki a lakást, a hűvösebb helyiségekben lecsapódik a pára, ami a penészgombák számára ideális környezet. Amennyiben a problámás felületet letöröljük, csak rontunk a helyzeten, hiszen ezzel csak szétszórjuk a gombákat. Ilyenkor tehát mindenképpen erre alkalmas vegyszerrel kezeljük a felületet, a fürdőszobába penészedésgátló festéket válasszunk, s próbáljuk megszüntetni a párásodást, akár szellőztetéssel, akár párátlanító berendezéssel.

Természetesen festéssel is alkothatunk egyedit. Bár népszerűségük nő, egyelőre még kevesen merik bevállalni a foltos, rusztikus falat, s Szabó Gyula tapasztalatai szerint sokan az erőteljes színektől is ódzkodnak. Pedig minden csak tervezés és megfelelő párosítás kérdése...Manapság egyre népszerűbbek a szobák falára megálmodott, mdenféle színben, mintában, méretben kapható, nem ritkán háromdimenziós falimatricák is. Ezek a meszes fal kivételével bármilyen felületre felragaszthatók, akár tükröt vagy üveget is díszíthetünk velük. Fürdőszobánkat pedig öntapadós, könnyen tisztítható bordűrökkel, csempematricákkal tehetjük egyedivé.



Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!