Otthon

2009.08.11. 02:28

Gyökérbajuszpödrő

ZH - Hol vannak a régi szép hajnali kertvizitek? Belső vekkerem is egy órával későbbre tette az ébresztést, mintha tudná, hogy ráérősebben virrad, kell egy kis idő a felkelő napnak is, amíg szétkergeti az éjszakáról ottragadt ködöt és felszárítja a metszően hideg harmatot.

Fincza Zsuzsa

Ami már nem is tesz jót több kerti növénynek. Mifelénk az idei nyár különben sem tetszett a vöröshagymának, hatalmasra nőtt ugyan, a sok esőtől azonban elkezdett rothadni, a kánikulai hőségben pedig megsülni. Szóval jobb, ha alaposan a körmükre nézünk és az érett hagymát kiszedegetjük a földből. Persze csak száraz, napos időben tegyük, mert a nedvesen szedett termés hamar tönkremegy, aztán karácsony táján már be kell érnünk a műtrágyán hizlalt, növényvédőszerrel kényeztetett szuparmarketi csodahagymával.

Az általam favorizált szakirodalom szerzője többszörösen a lelkemre kötötte, nehogy elhiggyem azt a marhaságot, hogy nyáron le kell taposni a hagyma leveleit annak érdekében, hogy szépen megsárguljon. Ezzel csupán kényszerérésre bírjuk, és ezek a gumók nem is túlságosan tartósak. Egyedül Annus néni módszerét követem - a csopros hagymagyülekezet közepébe kevés földet gyömöszölök.

A hagyma amúgy akkor érett, ha levele magától elsárgul és elfekszik (nem mi kényszerítettük térdre). A magról vetettet augusztusban és szeptemberben szedhetjük, a dughagymásat korábban. Mint mondtam, száraz napot válasszunk ehhez és hagyjuk, hogy a gumók a szabad levegőn teljesen megszáradjanak. Ezután levághatjuk róla a gyökérbajuszt, megszabadíthatjuk a felesleges héjtól. A megszárított hagymát fűzérbe fonhatjuk, kötegelhetjük, vagy szellős ládikákban tárolhatjuk.

A sokféle vöröshagyma közül az áttelelőt ilyenkor vetjük, ebből szedhetünk majd jövő májusban a legelőször. A metélőhagymák között is akad télálló.A fokhagymát ugyancsak kiszedhetjük már, csinos füzérbe fonva jól mutat majd az éléskamrában. Az őszi változatot októberben is kiültethetjük, ez a fajta kivételesen nálunk is külön ágyást kap, egyébként vegyes kultúrában, mint afféle egészségügyi őr osztozik a helyen más növényekkel - tudott, hogy véd a gombabetegségekkel, a pockokkal és a csigákkal szemben. S ez nem csak az ültetésre vonatkozik, készíthetünk belőle folyékony gyógytrágyát - erre a célra jó a konyhai feldolgozás, illetve tisztítás során megmaradt szára és héja is.

Téli kiskertek egyik vitaminbombája a póréhagyma - kéntartalmú és éteres olajokban gazdag, de ne felejtsük, hogy enyhén hashajtó hatású. A téli használatra májustól júniusig kellett vetni, e késői eresztést viszont most kell áttelepíteni olyan helyre, hogy közel legyen a házhoz, ha a nagy hóesésben akarunk szedni belőle. Az ültetést megelőzően a gyökeret és a leveleket némileg vissza kell metszeni. Borús időjárásban higított csalánlével trágyázzuk, de a növekedés fő időszakában rendszeresen kapjon tápanyagutánpótlást, a földje pedig legyen állandóan nedves. A sorköz kapálgatása közben fokozatosan töltsük fel, mert így jutunk majd hosszú, fehér szárvéghez.

A későn vetett póréhagyma a szabadföldön teleljen át, így ősztől a következő tavaszig folyamatosan szedhető.


Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!