Emlékezés

2024.04.16. 08:48

Nyolcvan éve ezen a napon kezdődött meg a hazai zsidóság gettóba zárása

A holokauszt áldozataira emlékezve Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra "szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló" kötelességgel.

MW

A budapesti Cipõk a Duna-parton emlékmű

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A zsidó áldozatokra emlékezett a Fidesz a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A nagyobbik kormánypárt közösségi oldalán idézte fel, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidónak minősített magyar állampolgárok gettósítása.

 – Kegyelettel emlékezünk a holokauszt áldozataira – fogalmazott a Fidesz.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról Orbán Viktor is megemlékezett közösségi oldalán.

Sulyok Tamás: az áldozatokra emlékezve a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk

A holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk - jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra "szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló" kötelességgel.

"A múltat, saját személyes múltamat is vállalva hajtok most fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt+ - fogalmazott Sulyok Tamás.

Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Az államelnök hangsúlyozta: a holokauszt a világtörténelem legsötétebb fejezete, és az elkövetett gonosztettek közül is kimagaslik a magyarok ellen elkövetett bűntett, annak sebessége és akadálytalansága miatt.

Azt is mondta: hálás, amiért Magyarország teljes felelősséget vállalt kollaborációjáért a nácikkal, és aktív szerepet vállal a nemzetközi holokausztszervezetekben.

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt: a hiány, amit a soá okozott és okoz ma is a magyarságnak, máig érezhető, és nem számszerűsíthető, felmérhetetlen.

Az áldozatokra emlékezett Szentkirályi Alexandra is

 A Fidesz főpolgármester-jelöltje felidézte, nyolcvan éve, a német megszállást követően, ezen a napon kezdődött meg a hazai zsidóság gettóba zárása.

– Az ellehetetlenített, tönkretett, megsemmisített életekre örökre emlékezni fogunk 

– írta a politikus.

Borítókép: A 2005. április 16-án felavatott emlékmű. Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját (Forrás: Wikipedia)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában