Százmilliárd forint

2024.03.27. 12:09

Soha nem látott mértékű iskolafejlesztési program indul a szakképzésben

Csaknem százmilliárd forint felhasználásával, soha nem látott mértékű iskolafejlesztési program indul a magyar szakképzésben – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, írja az MTI.

MW

Az újonnan átadott Miskolci Gasztro Centrum Ágazati Képzőközpont konyhája 2023. november 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Hankó Balázs abból az alkalomból beszélt erről, hogy megkezdődik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumhoz tartozó Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum átfogó infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió támogatásával.

A programban 34 intézményben 110 ezer négyzetméternyi oktatási terület újul vagy épül meg, látványkonyhák, tanműhelyek létesülnek, egyben zöldátállást hajtanak végre az épületek energetikai rendszerében

– tette hozzá.

Az államtitkár az eredmények között említette, hogy a szakképzésben dolgozó 34 ezer oktató több mint 32 százalékos béremelésben részesült az idén, ami ebben az évben összesen 60 milliárd forintot jelent. Elkészült 700 tananyag digitalizálása, illetve az Apáczai ösztöndíjprogramban ötezer tanuló kaphatott akár 34 ezer forintnyi havi pluszjuttatást.

A politikus hangsúlyozta:

a céljuk, hogy „világbajnokká” tegyék a magyar szakképzést. Ennek érdekében még inkább előtérbe helyezik a gyakorlati oktatást és a szakképzés együttműködését a gazdaság szereplőivel és az egyetemekkel.

Hankó Balázs végül reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia világhírűvé válhat.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról szólt: az állami építészeti beruházásokról, illetve a magyar építészetről szóló törvények biztosítják, hogy a fejlesztések funkcionális, esztétikai és gazdasági szempontokból a lehető legjobb minőségben valósuljanak meg.

GUNDEL Károly; HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszél a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum komplex fejlesztési projektjének nyitórendezvényén, a technikum épületében 2024. március 27-én. A 7,7 milliárd forinttal támogatott felújítás várhatóan 2026-ban fejeződik be
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Az 1100 tanulót oktató intézmény a tervek szerint 2026 márciusáig újul meg, több mint 7,7 milliárd forint beruházásával.

A meglévő épületek felújítása mellett kialakítanak egy 120 személyes előadótermet látványkonyhával felszerelve, 7 tanműhelyt és egy iskolai étkezést is biztosító éttermet, valamint sportpályákat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában