Diplomácia

2024.02.21. 10:48

Szijjártó Péter: Magyarország elemi érdeke együttműködni Indiával

Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést építse ki Indiával – írta a közösségi oldalára szerdán feltöltött bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter, miután Újdelhiben tárgyalt Szubrahmanjam Dzsaishankar indiai külügyminiszterrel és Hardeep Szingh Puri kőolaj- és földgázügyi miniszterrel.

MW

Szijjártó Péter Indiában tárgyalt

Forrás: Szijjártó Páter Facebook-oldala

Fotó: Király Márton

Szijjártó Péter az indiai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésről azt írta:  

Dzsaishankar barátommal már sokat találkoztunk és kifejezetten jó együttműködés van közöttünk.

Néhány éven belül India a világ harmadik legnagyobb gazdaságával fog rendelkezni, míg lakosságszám tekintetében már most a világ éllovasa, és a globális politikában betöltött súlya is egyre jelentősebb. Így Magyarországnak elemi érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést építsük fel Indiával – írta.

Ezt megkönnyíti – tette hozzá a tárcavezető –, hogy a világpolitika „feszítő kérdéseit hasonlóképpen ítéljük meg”. India is a békét akaró országok táborához tartozik, ellenzi a nemzetközi szervezetek működésének átpolitizálását és a fegyveres konfliktusok tárgyalásos lezárását szorgalmazza.

A két ország gazdasági együttműködése egyre szorosabb, kereskedelmi forgalmunk tavaly is meghaladta az egymilliárd eurót, a legnagyobb indiai vállalatok pedig hatalmas beruházásokat hajtanak végre Magyarországon

– közölte. A Tata Consultancy Services szolgáltató központja 33 nyelven ad globális üzletviteli szolgáltatást, a Motherson csoport a világ egyik legjelentősebb autóipari beszállítójává vált és több magyarországi helyszínen is van gyára, az Apollo pedig gumigyártó autóipari vállalatként a keresletét Magyarországról szolgálja ki.

Megjegyezte: 

2023-ban rekordot döntött a Magyarországon tanulni akaró indiai diákok száma is, 2400 indiai egyetemista pályázott 200 magyarországi ösztöndíjra.

Szijjártó Péter fontos feladatként jelölte meg a közvetlen légijárat előkészítését, amely új lendületet tud adni a gazdasági együttműködésnek.

Különös jelentőségűnek nevezte a két ország együttműködésében Magyarország uniós elnökségét, melynek során 

újraindítjuk az Európai Unió és India közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, valamint megkezdjük az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodásról és a földrajzi árujelző védelméről.

A tárgyaláson megállapodtak abban is – tette hozzá –, hogy „elnökségi félévünk alatt összehívjuk az EU–India Kereskedelmi és Technológiai Tanács ülését”.

Szijjártó Péter a Hardeep Szingh Puri kőolaj- és földgázügyi miniszterrel folytatott megbeszélésről beszámoló Facebook-bejegyzésében azt írta, egyetértettek abban, hogy az energiafelhasználás és -együttműködés kérdését 

„nem szabad sem politikai, sem ideológiai kérdésként kezelni, hiszen ez fizikai realitás kérdése”.

Az energiaellátás kritikus fontosságú kérdés, és az európai uniós szankciók súlyos kihívások elé állították az ellátásbiztonságot. 

Ezek a szankciók kudarcot vallottak és károkat okoztak Európának

– értékelt a külügyminiszter.

Kitért arra is: az orosz energiahordozók általában harmadik országokon keresztül, a korábbinál magasabb áron kerülnek vissza Európába, így a szankciókkal Európát kivéve mindenki jól jár, és ez látszik a versenyképességünk romlásában is.

Magyarország kormánya az indiaihoz hasonlóan a realitások talaján áll az energiaellátás tekintetében: 

Egyszerre tartjuk fontosnak az ellátás biztonságát és az észszerű áron történő beszerzést is, ezért sem India, sem Magyarország nem adta fel az energetikai együttműködést Oroszországgal, hiszen látjuk, hogy a világpolitika azon szereplői, akik a leghangosabb kritikákat fogalmazzák meg, maguk is orosz energiahordozókat vásárolnak meg titokban vagy kerülőúton

– fogalmazott Szijjártó Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában