Haderőfejlesztés

2024.02.27. 15:44

A magyar hadsereg legújabb büszkesége, a Lynx alatt remegett a föld Táborfalván (videó)

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. páncélozott gyalogdandár frissen toborzott katonáinak tartanak vezetési gyakorlatot a táborfalvai lő- és gyakorlótéren. A hódmezővásárhelyi alakulattól érkezőket a honvédség legújabb, KF41 Lynx, magyarul Hiúz gyalogsági harcjárműveire képzik ki a gyártó Rheinmetall által felkészített magyar instruktorok. A Lynx, magyarul Hiúz gyalogsági harcjárművek vezetési gyakorlatát a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megszemlélte – számolt be a Magyar Nemzet. A honvédelmi miniszter kedden a Pest vármegyei Tatárszentgyörgyön is részt vett a páncélozott gyalogsági harcjárművek harcjárművezetői gyakorlatán.

MW

Katonák a rendszeresítésre kerülő Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek harcjármûvezető gyakorlatán Tatárszentgyörgyön, az MH. Böszörményi Géza Csapatgyakorlótéren 2024. február 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Kinizsi Pál 30. páncélozott gyalogdandár táborfalvai kiképzésének megszemlélése után a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Lynxet egy újabb hungarikumnak tekinthetjük. 

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk, a Lynx a hadsereg egyik új büszkesége, egy páncélozott gyalogsági harcjármű, amely először a Magyar Honvédségnél került rendszeresítésre, és ezek az első példányok. Az a feladat amelyet a katonák itt elvégeznek, megtanulják a harcjárművet vezetni, majd kifejlesztik a szükséges harceljárásokat és azokat készség szintjén elsajátítják, az egyedülálló nem csak a Magyar Honvédségben, hanem a NATO-ban is

 – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az egyik gyalogsági harcjárműben, testközelből ismerhette meg a vezetési gyakorlatot és magát a páncélost – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Kajári Ferenc
Kajári Ferenc altábornagy és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 
Fotó: Mirkó István / Forrás: Magyar Nemzet

A beszámoló szerint a tárcavezető hangsúlyozta,

az új gyalogsági harcjárművek a régi BTR-eket hivatottak kiváltani, azoknál azonban jóval több, szélesebb képességekkel rendelkeznek. Emlékeztetett, hogy tavaly óta, már Magyarországon is gyártják a Hiúzokat, a Rheinmetall Hungária zalaegerszegi gyárából tavaly év végén gördült ki az első hazai példány.

Büszkén állíthatjuk, hogy ez egy hazai termék, a Rheinmetall német vállalattal közösen

– tette hozzá.

Büszkék lehetünk

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy büszke azokra a fiatalokra, akik az Embert a vasra! toborzó kampány keretében tavaly ősszel vonultak be Hódmezővásárhelyre és egy új zászlóaljban szolgálnak.

Emlékeztetett arra, hogy " a modern, új harci járművekre kerestünk magyar fiatalokat, akik a haza fegyveres szolgálatában látják a jövőjüket", hozzátéve, hogy az ő dolguk lesz az új technika elsajátítása, és az új harceljárások kidolgozása, begyakorlása, amelyet kiemelt illetménnyel honorálnak.

Köszönöm a hódmezővásárhelyi alakulat parancsnokának és a kiképző állománynak, hogy a relatíve rövid idő alatt katonákat faragtak a bevonuló fiatalokból, és nem csak katonákat, hanem gránátosokat, így hívjuk ugyanis a most felállt első Lynxekkel felszerelt zászlóaljat

– zárta szavait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Lynx gyalogsági harcjármű vezetési gyakorlaton Táborfalván 
Fotó: Mirkó István / Forrás: Magyar Nemzet

A toborzás és a kiképzés is sikeres volt

A lapnak Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy az első Lynx gyalogsági harcjárművek a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. páncélozott gyalogdandárhoz tavaly érkeztek meg, a honvédelmi vezetés ekkor döntött úgy, hogy egy új típusú kiképzési rendszerben kezdik el toborozni az állományt.  A Lynx pilot programot több mint fél éve, Szentesen hirdették meg, 

ezzel a Magyar Honvédség megújulásának új szakasza vette kezdetét, a szárazföldi haderő gépesített lövész alakulatainak a felszerelése, a jövendőbeli állomány felkészítése

  – emlékeztetett az altábornagy, aki szerint 

a jelentkezők elvégezték az alapkiképzést, a parancsnokok kiválasztottak azokat a katonákat, akik alkalmasak harcjármű vezetőnek, irányzónak, illetve a jövőben harcjármű parancsnoknak.

Mint mondta, mára igazi csapat kovácsolódott az akkor bevonult állományból,  öröm látni azt, hogy azok a fiatalok, akik tavaly szeptemberben jelentkeztek a 30. páncélozott gyalogdandárba egyre felkészültebbek, fizikailag erősebbek.  Úgy fogalmazott, hogy 

a Lynx alakult jó úton jár ahhoz, hogy nem csak a Magyar Honvédség legjobban felszerelt, hanem a legjobban kiképzett alakulata is legyen, amely biztosítja hazánk szuverenitását, védelmét.

Megremeg a föld

A helyszíni tudósításból az is kiderül, hogy eddig harminc harcjármű vezetőt képeztek ki a magyar instruktorok, az oktatásnál virtuális eszközöket, tableteket is alkalmaznak, hogy az elve szűkös küzdőtérben már ismerős közeg fogadja a Lynx harcjárművek kezelőit. A gyakorlótéren különböző feladatokat végrehajtó öt, egyenként mintegy ötven tonnás, több mint ezer lóerős  gyalogsági harcjárművektől még tíz méterre is remegett a föld, amikor az amúgy puha, homokos talajon 30-40 kilométeres sebességgel elhaladtak. A küzdőtérben nyolc gránátos katonát szállítottak, akik a jármű elhagyását, tűzelőállás felvételét majd az újbóli járműre szállást gyakorolták – olvasható a tudósításban. 

További részletek és az eredeti cikk ITT érhető el. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: fontos állomásához érkezett a magyar haderő fejlesztése

Fontos állomásához érkezett a magyar haderő fejlesztése azzal, hogy új harcászati eszközök, Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kerülnek a régi, orosz gyártmányú BTR-ek helyére – mondta a honvédelmi miniszter kedden a Pest vármegyei Tatárszentgyörgyön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a most rendszeresítendő Lynx (Hiúz) páncélozott gyalogsági harcjárművek harcjárművezetői gyakorlatán beszélt a tatárszentgyörgyi lőtéren.

Azt mondta: a páncélozott járművek, amelyek a gyakorlaton részt vesznek, nemcsak a Magyar Honvédség kötelékében, hanem a világon is új technológiát képviselnek. Egyedülállónak nevezte azt a szolgálatot, amelyet a katonák végeznek, megtanulják vezetni az új harcjárműveket és kifejlesztik hozzájuk a harceljárásokat is, amelyeket addig gyakorolnak, amíg készség szintig jutnak el.

A Lynxet 2023 végétől már Magyarország is gyártja, legurult az első harcijármű a zalaegerszegi gyár gyártósoráról - emlékeztetett a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: bár a Lynxet a német Rheinmetall vállalat fejlesztette ki, a magyarországi gyártás miatt tulajdonképpen "hazai termék".

Közölte: nagyon büszke az újonnan bevonult magyar fiatalokra, akik ezekhez a járművekhez most alakítják ki a harcászati technikákat.

Az újonnan bevonultakkal és a már korábban szolgáló katonákkal sikerült egy teljes zászlóaljat felállítani – tette hozzá.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta: 2023-ban kezdődött meg a Lynx harcijárművek szállítása a Magyar Honvédségnek, a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár kötelékébe, akkor indult a toborzás is az új harci eszközökhöz.

Értékelése szerint a Lynx-zászlóalj jó úton jár ahhoz, hogy nemcsak a Magyar Honvédség legjobban felszerelt, hanem legjobban kiképzett alakulata is legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában