Az EU egyik atyja

2023.12.27. 21:00

Elhunyt Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke

Kilencvennyolc éves korában elhunyt szerdán Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke – közölte a lánya, Martine Aubry az AFP francia hírügynökséggel, írja az MTI.

MW

Jacques Delors (1925–2023), az Európai Bizottság egykori elnöke

Forrás: Facebook/Novák Katalin oldala

Az egykori francia szocialista politikust álmában érte a halál párizsi otthonában.

Delors tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az Európai Bizottság élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában. Fontos formálója volt többek között az egységes piac, a schengeni övezet, az Erasmus-programok és a közös mezőgazdasági politika létrehozásának.

Jacques Delors Francois Mitterrand elnöksége idején gazdasági miniszter (1981–1984) volt. Nem vállalta a baloldali felkérést az indulásra az 1995. évi elnökválasztáson, holott akkoriban a közvélemény-kutatások szerint ő volt a legnépszerűbb jelölt.

„Hetvenéves leszek, ötven éve dolgozom megállás nélkül, tekintettel az adott körülményekre, okosabb, ha kiegyensúlyozottabb életet élek a gondolkodás és a cselekvés között” – mondta 1994 végén a televízióban, amikor bejelentette, hogy nem indul az elnöki hivatalért.

Agytrösztjeivel, a „Tanú Klubbal”, illetve az Európánkkal, a párizsi, brüsszeli és berlini székhellyel rendelkező későbbi Delors Intézettel az európai föderalizmus mellett állt ki, nagyobb merészséget követelt a Brexit idején.

Jacques Delors 1925. július 20-án született egyszerű katolikus családban. A francia jegybank, a Banque de France munkatársa volt, majd belépett a Keresztény Dolgozók Francia Szövetségébe, (CFTC), a későbbi CFDT-be. 1974-ben 49 évesen lépett be a Szocialista Pártba. Francois Mitterrand gazdasági minisztereként egyike volt a pénzügyi szigor enyhítése kezdeményezőinek 1982-től, így sikerült megmenteni Franciaországot az inflációs válságtól.

1948-ban vette feleségül kolléganőjét, Marie Lephaille-t, aki 2020-ban hunyt el. Két gyermekük volt, az 1950-ben született Martin Aubry és az 1953-ban született, 1982-ben leukémiában elhunyt Jean-Paul.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán „Európánk fáradhatatlan mesterként” méltatta az elhunyt politikust.

„Egy óriás távozott” – mondta Olivier Faure, a francia Szocialista Párt első titkára.

„Jacques Delors vezette az Európai Gazdasági Közösséget a valódi Unió felé. (.) Nagy franciaként és nagy európaiként Európánk egyik építőjeként vonult be a történelembe” – írta a közösségi médiában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen úgy vélekedett, hogy Jacques Delors „látnok” volt, aki erősebbé tette Európát.

Olaf Scholz német kancellár „a látnokból Európa építőjévé vált” politikusként méltatta Jacques Delors-t.

Isten nyugosztalja Jacques Delors-t, egy igazi francia és európai államférfit, az Európai Bizottság egykori elnökét, az „Európai Unió egyik atyját”!

– írta Novák Katalin köztársasági elnök a Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában