Kapcsolatépítés

2023.11.07. 15:49

Szijjártó: Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetére készülünk (videó)

Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, miután Rober Fico szlovák kormányfővel tárgyalt.

MW

Robert Fico és Szijjártó Péter

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a szlovákiai választások nyomán "patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó" kormány alakulhatott meg a szomszédos országban.

És mivel a szuverén politikát megfogalmazó, nemzeti érdekérvényesítést célzó tevékenységet folytató kormányok között könnyebb az együttműködés, mint az ettől eltérő esetekben, ezért én azt gondolom, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek előtt állunk

 - hangsúlyozta.

Majd leszögezte, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekben azonos a két kormány megközelítése: mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, illetve megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak.

Közölte, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen, a nemzeti intézkedések összehangolása. Illetve arra is kitért, hogy Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az  Európai Unió migrációs paktumáról.
"Emellett mindkét kormány hasonlóképp fontosnak tartja a nemzeti kulturális örökség és az alapvető értékek ápolását és tiszteletben tartását, és szeretnénk, ha az Európai Unió jövőjéről zajló viták a józan ész talajára kerülnének" - fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy 

a politika tapasztalati műfaj, márpedig a tapasztalat az, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb és legeredményesebb, amikor Robert Fico volt a miniszterelnök Szlovákiában.

Felidézte azt a kilenc évvel ezelőtti megállapodást, amelynek eredményeképpen olyan sikertörténetek jöttek létre, mint az Ipoly-hídak, a Duna-híd, a határ két oldalát összekötő infrastrukturális fejlesztések.

"Készen állunk arra, hogy az elkövetkező időszak együttműködését is hasonló alapokra építsük, ahol a cél az, hogy mindkét ország, mindkét nemzet profitáljon ebből a jó együttműködésből, hangoljuk össze a határ menti fejlesztéseinket, aknázzuk ki a gazdasági együttműködésben rejlő összes lehetőséget" - mondta. Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy még az idei év végén és a jövő év elején is újabb Ipoly-hidat fognak átadni.

A miniszter fontos összekötő kapocsnak nevezte azt is, hogy 

Budapest és Pozsony is a józan ész talaján állva, és nem ideológiai szempontból közelíti meg az energiaellátás kérdését.

"Mindkét ország nukleáris energiát használ, és nem is vagyunk hajlandók engedni ebből. Nem fogadjuk el a kettős mércét és a negatív diszkriminációt a nukleáris energiával szemben, mivel az mindkét ország energiaellátásának, biztonságának fontos alapját képezi" - figyelmeztetett.

Készen állunk arra, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg a következő években. Szerencsére most a Duna mindkét partján erre van igény és készség

 - összegzett.

A tárcavezető újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a kormány annak tudatában fejleszti a kapcsolatokat szinte mindegyik szomszédos országgal, hogy a felek nem értenek egyet minden ügyben, így van ez Szlovákia esetében is.

"Önmagában én nem tekintem a külpolitika érdemének azt, ha nehéz kérdéseket kinyit, mivel kinyitni bármilyen kérdést bárki ki tud, ahhoz nem kell komoly előképzettség. A kérdés az, hogy be lehet-e úgy zárni kinyitott kérdéseket, hogy az ne váljon az adott nemzeti közösség kárára" - fogalmazott.

Valamint bejelentette, hogy hamarosan megkezdik Robert Fico budapesti látogatásának előkészítését.Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.

Szijjártó Péter nem csak Robert Ficoval,hanem a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjével is találkozott és egyeztetett. 

Andrej barátom nagy szószólója a magyar-szlovák barátság építésének, rendre követendő példaként hivatkozik a magyar kormánypárti politikára

– fűzte hozzá bejegyzéséhez a külügyminiszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában