Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.25. 07:56

Újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este, csaknem hétórás késlekedés után

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult két és fél éves Aviv Aser és nővére, a négy és fél éves Raz Aser, valamint anyjukat, Doront üdvözlik hozzátartozók a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórházban 2023. november 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Schneider Gyermekkórház

Az amerikai elnök és a Fehér Ház is egyeztetett a fogolycsere folytatásáról

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden is egyeztetett szombaton Katar uralkodójával és miniszterelnökével annak érdekében, hogy próbálják biztosítani a túszok második csoportjának elengedését.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének közlése alapján további magas rangú amerikai tisztségviselők is egyeztettek a katari illetékesekkel, valamint az egyiptomi és izraeli kormány képviselőivel a túszok elengedésének késlekedését okozó, Hamásztól érkező kifogások kezeléséről.

Ezzel egy időben közölte a katari külügyminisztérium szóvivője, hogy a késlekedést okozó kérdésekre választ találtak mindkét fél részéről, így a Hamász túszainak elengedése folytatódhat, és Izrael is szabadon engedi az ígért 39 palesztin foglyot.

Szombaton fehér házi illetékesek azt közölték, hogy várakozásaik szerint szombaton sem lesz amerikai a palesztin terrorszervezet által elengedettek között, de „reményteljesen” várják annak megtörténtét. Katari részről annyi hangzott el, hogy 13 izraeli és 7 külföldi nyerheti vissza szabadságát szombaton.  

Újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este, csaknem hétórás késlekedés után

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este – jelentette az izraeli média.

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.

Margalit Mozes, a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által szabadon engedett túszok egyike egy izraeli katona társaságában izraeli területen 2023. november 24-én
Forrás: MTI/AP/IDF

A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Így végzett ki a Hamász két palesztint 

Az alábbi fotók futótűzként járták be az internetet, a feltöltő szerint az elkövetők és az áldozatok egyaránt palesztinok. A képek két palesztin kivégzését mutatják be, testüket egy villanyoszlopra akasztották, majd a szemétbe dobták. Úgy tudni, azzal vádolták őket, hogy együttműködtek Izraellel. A tömeg reakciója is döbbenetes: mindenki örömünnepet tartott a két férfi holtteste felett – írja a Magyar Nemzet.

A felkavaró képsorokat alább nézheti meg:

A BBC megtilthatta, hogy a dolgozók részt vegyenek az antiszemitizmus elleni felvonuláson

A The Times brit napilap oldala közölte, hogy a BBC munkatársait állítólag arra utasították, hogy ne vegyenek részt az antiszemitizmus elleni hétvégi londoni felvonuláson. A brit lap szerint a közelgő antiszemitizmus elleni nemzeti szolidaritási menetet túl ellentmondásosnak ítélték ahhoz, hogy a csatorna alkalmazottai részt vegyenek rajta, beleértve a zsidó alkalmazottakat is.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

A Hamász késlelteti a túszok átadását

A Hamász katonai szárnya szombaton bejelentette, hogy késlelteti a Gázai övezetben fogva tartott túszok második csoportjának szombatra tervezett átadását, amíg Izrael nem teljesíti az előző nap életbe lépett megállapodást.

Az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyebek mellett azt követelik, hogy humanitárius segélyt szállító teherautók léphessenek be a Gázai övezet északi részébe, és tartsák tiszteletben a túszokért cserébe szabadlábra helyezendő palesztin foglyok „kiválasztásának kritériumait” – áll a szervezet közleményében.

A Hamász szóvivője szerint összesen 340 segélyszállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe péntek óta, ebből hatvanöt jutott el az övezet északi részébe, azaz kevesebb, mint a fele annak, amiben Izraellel megállapodtak.

Izraeli vezetők arról tájékoztatták az AFP francia hírügynökséget, hogy a túszokat még nem adták át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR), amelynek át kell őket adnia Izraelnek.

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli Doron és gyermekei, a két és fél éves Aviv Aser és nővére, a négy és fél éves Raz Aser kiszáll egy katonai helikopterbõl a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területén 2023. november 24-én
Fotó: IDF / Forrás: MTI/AP/IDF

Joav Galant izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetbe tett szombati utazásakor kijelentette: az izraeli katonák mindaddig nem hagyják el a palesztin területet, amíg az iszlamisták által fogva tartott valamennyi túsz ki nem szabadul. A hadsereg továbbra is nyomást gyakorol a Hamászra, minden további tárgyalást „tűz alatt” folytatnak.

Az izraeli televízió 13. csatornája biztonsági illetékesekre hivatkozva közölte, hogy 

az izraeli hadsereg kész felújítani a katonai műveleteket a Gázai övezetben, ha a Hamász helyi idő szerint éjfélig (közép-európai idő szerint 23 óráig) nem adja át a túszok második csoportját.

Katar bejelentette, hogy tárgyalást folytat Izraellel és a Hamásszal. Egyiptom is közölte, hogy megkísérel közbenjárni a túszok elengedésének késlekedésével kapcsolatban.

Tízezrek tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Ez volt a hatodik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A rendőrség kora estig nem tett közzé létszámbecslést, de a két főszervező, a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport és a Stop the War nevű háborúellenes civil mozgalom előzetesen jelezte, hogy legalább százezer embert vár a megmozdulásra.

A szombati londoni tüntetés résztvevőinek fő követelése az volt, hogy az előző nap életbe lépett tűzszünetet Izrael nyilvánítsa végleges fegyvernyugvássá.

A tiltakozók fáklyákat gyújtanak a „Nemzeti Menetelés Palesztináért” London központjában 2023. november 25-én
Fotó: HENRY NICHOLLS / Forrás: AFP

A tűzszünet kezdete óta a Hamász több túszt szabadon bocsátott, és Izrael is elengedett fogva tartott palesztinokat, köztük nőket és fiatalkorúakat.

A Scotland Yard a szombati londoni tüntetés előtt közzétett felhívásában arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a rendőrök a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követik, nem fogják eltűrni a gyűlöletbeszédet, a rasszista megnyilvánulásokat, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket - gyilkosságokat, emberrablásokat - dicsőítsenek vagy propagáljanak.

Pro-Palestine demonstration in Frankfurt
Ez volt a hatodik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen
Fotó: Boris Roessler / Forrás: AFP

A londoni rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint 

a tüntetők közül hat embert vettek őrizetbe, négyet közülük azért, mert Dávid-csillagba foglalt horogkeresztet ábrázoló szórólapokat terjesztettek. Két további személyt azért vettek őrizetbe, mert a hivatalos tájékoztatás szerint fehér arab felirattal ellátott zöld fejpántjukon betiltott szervezetet propagáltak.

A brit terrorellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány két évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

A szombati londoni demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosította.

Vasárnap - a Hamász október 7-i terrortámadása óta először - az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A kiszabadult izraeliek családtagjai megosztották az újratalálkozás megindító pillanatait (videó)

A Hamász palesztin terrorszervezet túszai közül pénteken kiszabadult izraeliek családtagjai a közösségi oldalakon is megosztották az újratalálkozás megható pillanatait, és ezekben a bejegyzésekben a még mindig fogvatartottak szabadon bocsátását követelik. 

Egy kiszabadult túsz, Yaffa Adar menye, Adriana is feltöltött a Facebook-oldalára néhány fotót a találkozásról. Azt írta:

Itt van! Yaffa nagymama itt van! Egészséges! Köszönöm mindenkinek Izraelben! Köszönöm mindenkinek, aki végigment velünk ezen az úton, köszönöm mindenkinek, aki támogatott minket!

A bejegyzésből azonban az is kiderül, hogy az asszony unokája, Tamir még mindig Gázában raboskodik.

Az alábbi megható videón pedig az látható, ahogy egy kisfiú meglátja rég nem látott apját a kórház folyosóján, majd a karjaiba rohan.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Irán elősegítette a thaiföldi túszok kiszabadulását

Irán hozzájárult a Gázában fogva tartott tíz thaiföldi túsz szabadulásához azzal, hogy a thaiföldi külügyminisztérium és a parlamenti elnök kérésére átadta a gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezetnek a túszok névsorát - közölte a bangkoki iráni nagykövetség a közösségi médiában.

A Hamász elfogadta a kérést, és tíz thaiföldi túszt szabadon engedett a tűzszünet bejelentése után

– írták a közleményben.

Izraeli katonák az izraeli Ofera ellenőrzőponton a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának érkezése napján 2023. november 24-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

A thaiföldi külügyminisztérium szóvivője elmondta a Reutersnek, hogy "eljuttatták a névsort mindenkinek", beleértve Katart, Egyiptomot, Izraelt és Iránt.

Különböző szereplők különböző befolyással vannak a Hamászra

– fogalmazott a szóvivő.

Mintegy 30 ezer thaiföldi állampolgár dolgozik Izraelben, ahol ők alkotják az egyik legnagyobb külföldi munkavállalói csoportot.

Izrael újabb segélyszállítmányt engedett be Gázába

Üzemanyagot és háztartási gázt szállító kamionkonvoj haladt át Gázába Egyiptomból a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrző ponton keresztül szombaton – közölte az izraeli kormányzati tevékenységeket a palesztin területeken koordináló hivatal szombaton. 

A védelmi minisztérium irányítása alatt álló hivatal közleménye szerint szombat reggel négy tartály üzemanyagot és ugyancsak négy tartály háztartási gázt szállítottak Egyiptomból 

a rafahi átkelőn keresztül az ENSZ-nek a Gázai övezet déli részén működő humanitárius segélyszervezeteihez az alapvető infrastruktúra működésének fenntartásához. 

Pénteken, a fegyverszünet első napján Izrael négy tartály üzemanyagot és háztartási gázt engedett be a Gázai övezet déli részébe. A hadsereg sajtószolgálata akkor megjegyezte, hogy ezt az izraeli kormány engedélyezte a tűzszünet idejére a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodások részeként.

 A vörös félhold szervezet közlése szerint a pénteki 196 kamion után szombaton további száz, élelmiszert és gyógyszert szállító jármű lépte át a rafahi ellenőrző pontot Gázába.

Szijjártó Péter: A katariak mindent megtesznek, hogy minél több magyar túsz visszakapja a szabadságát

„Sokan érdeklődnek és sokan követik aggódva a közel-keleti fegyveres konfliktus során kialakult túszdrámát” – kezdte Facebookon közzétett bejegyzését Szijjártó Péter. A külügyminiszter Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszterrel folyamatosan kapcsolatban van. Mint fogalmazott, a katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát.

Biden szerint miatta támadta meg a Hamász Izraelt

Joe Biden amerikai elnök a négynapos tűzszünet első napján egy sajtókonferencián osztotta meg az elméletét, hogy szerinte miért támadta meg a Hamász október 7-én Izraelt – írja a The Hill-re hivatkozva a Mandiner.

Ezt az elméletemet nem tudom bizonyítani, de szerintem a Hamász azért ezt az időpontot választotta a támadásra, mert komolyan azon dolgoztunk Szaúd-Arábiával és több környező országgal, hogy helyreálljon a térségben a béke, és ismerjék el Izraelt és Izrael jogait

 – állította az elnök. Az államfő szerint az elmúlt években jelentősen javult Szaúd-Arábia és Izrael kapcsolata, és a szaúdiak már épp készek lettek volna elismerni Izrael államot, amikor kitört a háború.

BIDEN, Joe
Fotó: Jonathan Ernst / Forrás:  MTI

Magyar állampolgárokat is elengedhet a Hamász

 A Magyar Nemzet értesülései szerint

már a hétvégén kiszabadulhat magyar túsz is a Hamász fogságából. 

Ahogy beszámoltak, Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken késő este, a Hamász által fogva tartott túszok közül pedig 13 ember visszatért a zsidó állam területére. A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, tíz thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást.

Izrael megkapta a szombaton szabadon engedendő izraeli túszok listáját

Az izraeli hadsereg megkapta szombaton azoknak az izraelieknek a listáját, akiket a Hamász szombaton, a tűzszünet második napján szabadon enged. 

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodájának a közlése szerint a Hamász 14 izraelit, köztük nyolc gyereket enged szabadon szombaton. A bejelentés szerint a szabadulók családtagjait már értesítették erről. 

Hangsúlyozták: A listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben. 

Válaszul ugyancsak szombat délelőtt az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat bejelentette, hogy 42 palesztin fogoly - férfiak és nők - elengedésére készül.

A négynapos tűzszünet első napján, pénteken a Hamász az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül 24-et szabadon engedett, Izrael pedig 39 palesztint, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett ki a börtönökből. A gázai fogságból 13 izraeli, 10 thai és egy Fülöp-szigeteki állampolgár szabadult ki. 

A tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

Izrael jelezte, hogy minden további 10 kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

Megszólalt a magyar anya, akinek két gyermekét rabolta el a Hamász

Kulifai Máté TikTokon osztott meg egy beszélgetést a Hamász fogságában lévő két magyar lány édesanyjával, szúrta ki a Mandiner. A nő beszélt arról, hogy Novák Katalin is találkozott az elraboltak családtagjaival.

Igazi anyaként viselkedett

– dicsérte a magyar köztársasági elnököt, és hozzátette, amikor a szemébe nézett, látta, hogy mindent meg fog tenni a lányok kiszabadításáért.

A Hamász még mindig mintegy 215 túszt tart fogva

Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken késő este. 

A palesztinok szabadon bocsátására azután került sor, hogy pénteken a Hamász palesztin iszlamista szervezet által fogva tartott túszok közül 13 ember visszatért a zsidó állam területére.

A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, 10 thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást. A The Times of Israel beszámolója szerint a szabadon engedett 13 izraeli túsz többsége jó fizikai állapotban van. Nyolc embert a Schneider Gyermekgyógyászati Központba szállítottak. Az orvosok előzetes vizsgálata alapján az intézmény azt közölte, hogy mind a nyolcan jó fizikai állapotban van. A másik öt kiszabadult túszt, akik mind idős nők voltak, a Wolfson Medical Centerbe szállították. 

A kórház szerint néhányan gyengék és kimerültek voltak.
Mark Regev, az izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: 

Izraelt nem lepte meg, hogy nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban. Ez nem ért mindek meglepetésként, tudtuk ugyanis, hogy a thaiak közvetlenül tárgyaltak Iránnal

Regev szerint Irán képes volt befolyásolni a Hamászt, és tárgyalni tudott thai állampolgárok szabadon bocsátásáról. Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban arról beszélt, hogy a Hamász még mindig mintegy 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben. Az illetékes szerint 

sok esetben nem tudjuk, hogy meghaltak-e vagy élnek. Próbálunk hírszerzési információkat szerezni, de tudjuk, hogy többen közülük meghaltak.

Ugyancsak Doron Spielman hajnalban bejelentette, hogy az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi része lakóinak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére. 

Több százezer szórólapot dobtunk le a Gázai övezet déli részén, valamint üzeneteket tettünk közzé a közösségi médiában arról értesítve a lakosokat, hogy Gáza északi része háborús övezet. Saját biztonságuk érdekében nem engedjük, hogy visszatérjen erre a területre

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában