Ukrán válság

2023.11.26. 08:33

Oroszország ismét el akarja foglalni Kupjanszkot

641. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 21. gépesített dandár ukrán harckocsi-legénységének tagja egy német gyártmányú Leopard 2A5 harckocsi nyílásában 2023. november 21-én

Forrás: AFP

Fotó: Anatolij Sztepanov

Egyetlen pillanat alatt robbantották fel a tankot (videó)

Nem mindennapi felvételeket tettek közzé a Telegramon, az alábbi videó tanúsága szerint egy orosz tankokból álló konvojt ért rakétatámadás Artyomovszk közelében. A képsorokat az egyik tank fedélzetéről rögzítették, és azt mutatják be, ahogy az előtte haladó tank a másodperc töredéke alatt darabokra robban. Úgy tudni, senki nem sérült meg a támadásban, a tank azonban teljesen kiégett – írja a Magyar Nemzet.

Oroszország ismét el akarja foglalni Kupjanszkot

Az ukrán hadsereg az ország keleti végein zajló orosz offenzíva miatt Kupjanszk ipari városának ismételt megszállására figyelmeztetett a harkivi régióban vasárnap.

Az orosz megszállók nem hagytak fel azon szándékukkal, hogy megtámadják és elfoglalják Kupjanszk városát

– hangoztatta Volodimir Fityo, az ukrán hadsereg szóvivője vasárnap az közszolgálati televízióban. Mint mondta, az utóbbi hetekben az orosz csapatok átvették a kezdeményezést az ország északkeleti felében és területeket is sikerült elfoglalniuk.

Fityo szerint a harcok jelenleg Szinkivka környékére összpontosulnak, néhány kilométerrel északkeletre Kupjanszktól. Felhívta a figyelmet arra is, hogy térségben az ukrán erők négy orosz támadást is visszavertek.

Tavaly ősszel az ukrán hadsereg vissza tudta venni Harkiv megye kiterjedt térségeit, köztük a fontos vasúti csomópontnak számító Kupjanszk városát is az Oszkil folyó mentén. Időközben a frontvonal ismét harkivi területen fut.

Három harci repülőgép lelövéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

A vasárnapi hadijelentésértelmében két Szu-27-est a Herszon megyei Velika Olekszandrivka és Novorajszk felett semmisítettek meg, egy MiG-29-est pedig a Dnyipropetrovszk megyei Pjatyihatkinál. Ezzel az ukrán fél által a háború folyamán elveszített katonai gépek száma 542-re emelkedett a moszkvai statisztika szerint.

Az orosz légvédelem a „különleges hadművelet” övezetében emellett az elmúlt nap folyamán lelőtte amerikai HIMARS sorozatvetők 19 rakétáját és 53 ukrán drónt. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a jórészt Oroszországhoz csatolt régió egy részén a masszív ukrán csapások miatt ennek ellenére átmenetileg megszakadt az államellátás és a központi fűtés.

Orosz dróntámadásban megrongálódott óvodaépület Kijevben 2023. november 25-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/EPA

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a légvédelem vasárnap délelőtt az Azovi-tenger fölött megsemmisített két, földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as rakétát, valamint éjszaka és a nap első felében öt orosz régió - a moszkvai, a tulai, a kalugai, a brjanszki és a szmolenszki - légterében 24 harci drónt. Tulában egy repülőszerkezet lakóházba csapódott, aminek következtében egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy kétoldalú alapon de facto létrejött a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) egységes légvédelmi rendszere.

A vasárnapi moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon kilenc támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén mintegy 450 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, Kupjanszknál kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 200 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el.

Az oroszok körözést adtak ki a Meta szóvivője ellen

Az orosz belügyminisztérium vasárnap körözést adott ki Andy Stone, az amerikai Meta informatikai óriásvállalat szóvivője ellen. Az intézkedést orosz hírügynökségek összefüggésbe hozták azzal, hogy Stone tavaly március 11-én bejelentette: a Meta a Facebookon és az Instagramon az orosz katonák esetében megszűntette az erőszakra való uszításra vonatkozó tilalmat. A szóvivő és a Meta más munkatársai ellen emiatt az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Kreml: az orosz kisebbség létének tagadása az ukrán rendszer lényege

A kijevi rendszer lényege nyilvánult meg Sztefan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnöknek abban a kijelentésében, amely szerint nincs és nem is lehet orosz kisebbség Ukrajnában - nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin. című vasárnapi műsorában.

Ez a kijevi rendszer lényege. Ezért és nem véletlenül nevezzük rezsimnek. Mert egy normális országvezetésben nem hangozhatnak el ilyen kijelentések. Egy olyan országban, ahol több millió él - mert több millió orosz él Ukrajnában. Csak egy rezsimben létezhetnek ilyen kijelentések

 - fogalmazott Peszkov.
Sztefancsuk kijelentését, miszerint Ukrajnában nincs és nem is lehet orosz nemzeti kisebbség, és hogy az oroszok jogait el kell nyomni, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban nácinak minősítette.
Peszkov a vasárnapi tévéműsorban sajnálkozását fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökségének azon kijelentése miatt, miszerint a kijevi Euromajdan (a tíz évvel ezelőtti ukrajnai hatalomátvétel) a szabadságra való törekvést jelezte.

Ez nagyon sajnálatos, mert Európa modern történelmében talán még soha nem fordult elő, hogy egy erőszakos államcsínyt ünnepnek tekintsenek. Puccs ment végbe akkor, egy törvényes hatalmat döntöttek meg, méghozzá éppen európai államok írásos garanciái ellenére

– mondta.

Ukrajna számára ez előbb az ultranacionalista, majd a nyíltan náci érzelmek felvirágzását hozta el. Továbbá egy olyan rezsim kialakulását hozta el Kijevben, amely veszélyesnek bizonyult számunkra, amely veszélyesnek bizonyult a nép egy része, vagyis az oroszok számára, és sajnos ez folytatódik azon tragédiák révén, amelyeket nap mint nap látunk Ukrajnában

– tette hozzá. Hangot adott abbéli kételyének, hogy az amerikai és az európai hatóságok örülnének az országukban végrehajtott puccsoknak.

Nem valószínű, hogy örülnének. De a nemzetközi ügyekben az ilyen könnyelmű populizmus sajnos divatba jött most Európában. Ez nem vezet semmi jóra

– tette hozzá az orosz elnök szóvivője.

Februárig bírhatja a fronton Ukrajna

Ukrajna februárnál tovább nem tud kitartani az orosz–ukrán háborúban – legalábbis így vélekedik Larry Johnson, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt elemzője a Judging Freedom YouTube-csatornának adott interjúban, amelyet a Magyar Nemzet szúrt ki. 

Ukrajna tényleges képessége arra, hogy ellenálljon ebben a konfliktusban, januárra, de legkésőbb februárra megszűnik

– mondta a szakértő.

Johnson szerint ennek az előrejelzésnek a fő tényezője a nyugatiak vonakodása attól, hogy továbbra is pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának.

Videón, ahogy egy szempillantás alatt megsemmisítettek orosz katonák egy ukrán lőszerraktárat

Az orosz védelmi minisztérium arról osztott meg videót, hogy egy Orlan–10 típusú pilóta nélküli gépet útnak indítva (152 mm-es tarackkal) megsemmisítenek egy ukrán lőszerraktárat – szúrta ki a Magyar Nemzet, amelynek oldalán a videót is megtekintheti.

Moszkvai katonai tárca: négy orosz régió felett húsz drónt lőttek le

Húsz ukrán drónt semmisített meg Oroszország légterében, a moszkvai, a tulai, a kalugai és a brjanszki régió felett a légvédelem vasárnapra virradóra – közölte az orosz védelmi minisztérium. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a történteket tömeges dróntámadás-kísérletnek nevezte. 

A távirányírott repülőszerkezeteket a moszkvai régió különböző területein észlelték: Naro-Fominszk közelében, Ogyincovo és Ramenszkoje és Podolszk környékén.

Andrej Vorobjov, a régió kormányzója öt drón elfogásáról számolt be, amelyek három esetben "a földön lévő építményekben kárt okoztak", de senki sem sérült meg. A politikus kártérítést ígért a lakosoknak. 

Az orosz főváros három repülőterén 15 repülőjárat indítását és fogadását halasztották el. Alekszej Gyumin, Tula megye kormányzója közölte, hogy az azonos nevű városban egy lelőtt ukrán drón lakóházba csapódott.

Ennek következtében egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek. A megye légterében legkevesebb három drónt semmisítettek meg.
Alekszandr Bogomaz, Brjanszk megye kormányzója négy drón megsemmisítéséről számolt be, Vlagyiszlav Sapa, Kaluga megye kormányzója szerint pedig két járás felett lőttek le drónokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában