Az Igazság órája

2023.11.25. 18:12

Nyugaton is rájöttek, hogy Ukrajna nem fog győzni (videó)

A szankciókon keresztül lényegében Európa különadót fizet az Egyesült Államoknak.

MW

Ukrán határőrök pihenőidejüket töltik egységük szálláshelyén az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hanna Arhirova

„A bolsevizmushoz hasonlította a szélsőséges, „méregzöld” ideológiát Az Igazságság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője. Ezért kell rá nemet mondani, mert mint minden ideológia, dogma felülírja a racionalitást” – mondta. 

Ezt csinálták a bolsevikok, amíg az összeomlás miatt Lenin kénytelen volt bevezetni a NEP-et, az új gazdaságpolitikát. Jelen pillanatban a német zöldek még a NEP előtti fázisban vannak

– vélte Koskovics Zoltán.

A német energiapolitikai reform valóban a zöld ideológia mintapéldája

– tette hozzá Cseh Tamás, az Alapjogokért Központ energiapolitikai tanácsadója. Még 2010 előtt elkezdtek hihetetlen mértékű állami szerepvállalással szél- és naperőműparkokat felhúzni. Ez három-négy év alatt finanszírozási és hálózati problémákhoz vezetett. Negatív árak alakultak ki, azaz valaki azért kapott pénzt, hogy ne termeljen áramot. Fukusima után pedig bezárták az atomerőműveket, így a zöld átállás jegyében újra kellett nyitni szénbányákat és szénerőműveket.

A műsorban téma volt még az orosz-urkán háború és a szankciók kérdése. Koskovics Zoltán kifejtette: 

Nyugat-Európában is megszületett az a felismerés, hogy Ukrajna nem fogja tudni legyőzni Oroszországot. Minél előbb kezdenek el tárgyalni, annál jobb az ukránoknak

– hangsúlyozta Koskovics Zoltán. A háborúban érvényesül az orosz túlerő, Ukrajna minden egyes nappal közelebb jut az összeroppanáshoz. Nem szabad addig várniuk a tárgyalással, mert akkor sokkal többet veszthetnek, mintha most ülnek le a tárgyalóasztalhoz – érvelt a geopolitikai elemző.

Cseh Tamás szerint Európa a szankciókkal az egyik függőségét egy másikra cserélte. Az orosz gáz amerikaival tudta pótolni. Európában a 2019 előtti tíz évben az átlag tőzsdei gázár olyan 20 euró volt megawattóránként. Jelenleg 45-50 euró. Amerikában a tőzsdei ár ennek ötöde. 

Azt is mondhatjuk, hogy ez az árkülönbség Európa adója az USA felé

– fejtette ki az energiapolitikai tanácsadó. Hozzátette: ezért gondolkodnak azon az európai gyártók – például a német BASF-konszern –, hogy a drága energia miatt elköltöztetik Európából a termelést.

A műsort itt nézhetik, hallgathatják meg: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában