A béke pártján

2023.05.05. 14:19

Szijjártó: háborús propagandából jeles David Pressman tevékenysége (videó)

Háborús propagandából jeles David Pressman budapesti amerikai nagykövet, az Egyesült Államok jól láthatóan megpróbálja Magyarországot belenyomni a háborús táborba, de hazánk a globális békepárti többséghez tartozik – szögezte le pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva David Pressman előző napi nyilatkozata kapcsán kijelentette:

szeretném világossá tenni, a nagykövet, az nagykövet, és nem helytartó.

„Én legalábbis azért küldök nagyköveteket más országokban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél” – fogalmazott.

„Azt értjük, hogy Pressmann nagykövet úr szerint nekünk a háborúval kéne foglalkoznunk. Tehát háborús propagandából jeles. Ez látszik a plakátokon, ez látszik a nyilatkozataiban is, háborús propagandából jeles. De mi ebből nem kérünk, mert mi nem a háborúval akarunk foglalkozni, hanem a békével. Mi nem háborút akarunk, hanem békét akarunk” – közölte.

„Értjük, hogy az amerikaiak megpróbálnak minket belenyomni a háborús propagandába, értjük, hogy megpróbálnak minket belenyomni a háborús táborba, de mi a béketáborhoz tartozunk. Mi ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely békét akar” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: „mi továbbra is a legfontosabb kérdéssel foglalkozunk (...), ami pedig az, hogy legyen béke, mert emberéleteket csak békével lehet menteni, háborúval, fegyverszállítással, háborús propagandával csak a halálos áldozatok számát lehet növelni”.

Szijjártó Péter az orosz gázszállítási szerződéssel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy hazánknak még a legnehezebb energiaválságban sem kellett semmifajta korlátozást bevezetnie, mindig biztosított volt az ellátás és ezután is az lesz.

„Ami az árat illeti, látom, hogy az ellenzéki oldal hemzseg földgázügyi szakértőktől. A helyzet az, hogy anélkül, hogy elárulnék bármi olyat, amit üzleti titoknak neveznek, azt mindenképpen nyugodtan el tudom mondani, hogy a világpiaci árak alakulása mindig kéthónapos csúszással jelentkezik az árformula alapján a Magyarország által fizetendő árban” – közölte.

Úgyhogy nyugalom, ha lefele megy a földgáz ára a világpiacon, akkor az általunk fizetendő ár is lefele megy. Természetesen ez igaz a másik irányba is, ott majd azt kérem az ellenzéki szakértőktől, hogy ne reklamáljanak, hogyha nem fizetünk magasabb árat két hónapon keresztül, mint amilyen a világpiaci áremelkedés, mert a szerződés csak két hónappal követi a világpiaci árak alakulását

– fűzte hozzá.

A miniszter a paksi bővítésről kötött szerződés módosítását is érintette, és leszögezte, nincsen tervben olyan strukturális váltás, amely érintené a kivitelezőt vagy a projektcéget, pusztán az idő múlása által diktált változtatásokról van szó, ugyanis már kilenc év eltelt az eredeti megállapodás megkötése óta.

„Technikai módosítások vannak annak érdekében, hogy gyorsabbak tudjunk lenni a beruházással. Azt várjuk el az Európai Uniótól, hogy ne akadályozza a szerződésmódosítást, az mindenben megfelel az európai szabályoknak” – emelte ki.

Hollik István: az amerikai nagykövet fogadja el, a magyarok továbbra is a béke pártján állnak

„Szankciós infláció, migráció, gyermekvédelem - ezek a magyar emberek életét érintő valódi problémák, de David Pressmann amerikai nagykövet szerint ezek csupán álproblémák, szerinte ezek helyett az Ukrajna elleni háborúval kéne foglalkozni” – fogalmazott Hollik István pénteki, az MTI-hez is eljuttatott videónyilatkozatában.

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette: ez az amerikai baloldal álláspontja, amit nem fogadnak el.

 

„Mi a háború helyett továbbra is a békével akarunk foglalkozni. (...) álláspontunk változatlan: no migration, no gender, no war” – mondta.

 

Hollik István ezért az amerikai nagykövetet arra kérte: fogadja el, hogy „mi magyarok továbbra is a béke pártján vagyunk”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában