Népszerűtlen

2022.08.31. 10:57

Gyurcsány politikai jelenléte a baloldal évtizedes kudarca

Gyurcsány Ferenc saját maga által alapított és elnökölt pártja úgy vált a baloldal legmeghatározóbb politikai erejévé, hogy a pártot vezető politikus a mindenkori magyar politikatörténet legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb szereplője – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Elmondása szerint a Demokratikus Koalíció elnöke egyértelműen arra készül, hogy a ma már csak nevükben létező baloldali pártokat maga alá gyűrje, a 2024-es önkormányzati választásokon pedig túlszárnyalja pártja 2019-es eredményeit, támogatottságban és megszerzett közjogi pozíciókban egyaránt.

Gyurcsány Ferenc, DK elnöke a színházak finanszírozásáról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Tizenkét év alatt az ellenzék Gyurcsánytól Gyurcsányig jutott, aminek eredményeként 2026-ban ismét Gyurcsány kontra Orbán párharcot láthatunk majd az országgyűlési választáson – mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője úgy véli, Gyurcsány Ferenc 2022-es jelenléte a magyar politikában a baloldali politika évtizedes kudarca.

Megkerülhetetlen szereplő

Kompetens, szellemileg virágzó és megújulni képes balliberális oldal már az exminiszterelnök 2009-es bukása után képes lett volna úrrá lenni a „Gyurcsány-jelenségen”, de a hozzáértés és a szorgalom hiánya, illetve a „megúszós” munka tartós kontraszelekciót okozott a kormányellenes oldalon – véli a Nézőpont Intézet elemzője. Megjegyezte, ennek elsőszámú kedvezményezettje Gyurcsány Ferenc, akinek a saját maga által alapított és elnökölt pártja, a Demokratikus Koalíció úgy vált a baloldal legmeghatározóbb politikai erejévé, hogy maga a pártot vezető politikus a mindenkori magyar politikatörténet legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb szereplője. Talabér Krisztián ezt már önmagában példátlannak tartja. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc szakpolitikai képességei korlátozottak – ez már a 2004 és 2009 közötti kormányzásából is kiderült –, a hatalomtechnikában viszont egyértelmű versenyelőnye van saját politikai oldalán található vetélytársaival szemben. – Gyurcsány Ferenc ma már nem csak része a baloldalnak, de ő maga a baloldal – jelentette ki az elemző. A Demokratikus Koalíció tizenkét év alatt domináns ellenzéki szereplővé vált, Gyurcsány politikája ma a baloldalon megkerülhetetlen. Az ellenzéki érzelmű választók részéről lenne kereslet egy Gyurcsány-mentes ellenzéki pártra, a politikai kínálat viszont nem alkalmazkodik ehhez az igényhez.

Megbénult baloldal

Talabér Krisztián arról is beszélt, hogy a friss és hiteles közvélemény-kutatások szerint tíz választóból mindössze egy bízna a bukott miniszterelnökre fontos politikai tisztséget, vagyis ebből a szempontból hatalmas terhet jelent a baloldal számára a Demokratikus Koalíció vezére.

A Gyurcsányon kívüli baloldal közel egy évtizedes „se lenyelni, se kiköpni” politika után mégis úgy döntött, hogy összefog vele, azonban a kaotikus együttműködési kísérletből végül csak a Demokratikus Koalíció került ki megerősödve

– mondta el az elemző. A helyzet azért tűnik már-már megoldhatatlannak, mert Gyurcsány nélkül nem beszélhetünk cselekvő ellenzéki politikáról, vele együtt viszont üvegplafon alá van szorítva az ellenzéki tábor növekedési képessége – magyarázta Talabér. Hozzátette, amennyiben a baloldali ellenzék oldal mégis úgy döntene, hogy komolyan veszi a demokratikus versengést, elsőként ezt a kettősséget kell megszüntetnie.

Túlszárnyalni önmagát

– Gyurcsány Ferenc július 9-én bevezette a közbeszédbe a „készülünk” kommunikációs panelmondatot, amely rejtélyes, és vonzza a figyelmet, de túlértékelni sem szabad – figyelmeztetett a Nézőpont Intézet elemzője. Legközelebb 2024-ben tartanak országos választásokat, országgyűlési választás pedig csak 2026-ban lesz, így 2022-ben ennek a mondatnak semmiféle közjogi tétje nincs – emlékeztetett Talabér. Állítása szerint a jól csengő, könnyen idézhető kommunikációs elem sokkal inkább arról szól, hogy a Demokratikus Koalíció lendületet akar venni, a baloldali pártokat eluraló érdektelenségből pedig ki akar törni.

Talabér Krisztián megállapította, hogy Gyurcsány Ferenc hosszú távú tervezéssel, jól megkonstruált stratégiával egyszemélyben igyekszik kitörni abból az ellenzéki apátiából, amely április 3-a óta az összes ellenzéki pártot jellemzi. A DK célja nem a 2024-es önkormányzati és 2026-os országgyűlési választás, hanem hogy az addig vezető úton minél több csalódott ellenzéki szavazót csábítson át a többi ellenzéki párttól.

A teljes cikket itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában