Lejtmenet

2022.08.18. 12:13

Egy százalékra zuhant az MSZP támogatottsága, lasszóval sem tudnak társelnököt fogni

Az MSZP-nek a 2024-es EP-választásig kellene fordítania a lejtmeneten, ennek azonban nincs reális esélye – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán arról, hogy az egykori kormánypártot újra egy százalékra mérték. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ez az oka, hogy a szocialisták lasszóval sem tudnak maguknak kamikaze társelnököt fogni.

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) volt elnöke, majd társelnöke

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– Akár a kisgazdák esetében, az MSZP-ből is túl sok párt, legutóbb a Szanyi Tibor-féle Iszomm szakadt ki. A szocia­listák mindeközben karakter nélküli vezetőket választottak maguknak, és a szavazóbázisukat sem sikerült megújítani – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy a Nézőpont után az Idea Intézet is egyszázalékos támogatottságot mért az egykori kormánypártnak. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta:

 az MSZP a végét járja, most áprilisban is csak a baloldalon létrejött technikai megállapodás segítségével jutott be az Országgyűlésbe.

 – Igaz, a nullaszázalékos támogatottságú Párbeszéd már évek óta így él túl – tette hozzá némi malíciával a politológus. Szerinte az a kérdés, hogy a szocialisták a 2024-es EP-, illetve önkormányzati választásokra képesek lesznek-e megújulni és fordítani a lejtmeneten.

Mivel ehhez elsősorban egy karakteres vezetőre lenne szükség, erre nincs reális esély

 – mondta Kiszelly Zoltán, emlékeztetve arra: 

noha a szocialisták tisztújító kongresszusa két hét múlva kezdődik, a párt férfi társelnöki székére a mai napig nincs jelentkező.

 – A leköszönő Tóth Bertalan elégedett lehet, hiszen kibulizta magának a jól fizető frakcióvezetői posztot, és másra hárította, hogy a párt megújításával vesződjön. Nem csoda, hogy az MSZP-ben lasszóval se tudnak férfi társelnököt fogni – fogalmazott. A politológus hangsúlyozta: mivel az EP-választáson nem tudják megugrani az ötszázalékos küszöböt, azt pedig nem tehetik meg, hogy el sem indulnak, a szocialisták – a többi kis párttal egyetemben – várhatóan újra Gyurcsány Ferencnél kopogtatnak majd. 

A céljuk az, hogy egy-két politikusuk jó helyen szerepelhessen a DK-val közös listán. Ezért cserébe viszont Gyurcsányék támogatást várhatnak el a jelöltjeiknek az önkormányzati választáson, ami ráadásul újabb MSZP-s átigazolásokat is eredményezhet a DK-ba. 

– Ez egy nagyon hálátlan feladat lesz, már csak ezért sem akarja senki vállalni, hogy az MSZP kamikaze társelnöke legyen – fogalmazott. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy összegzett: továbbra is Gyurcsány Ferenc dominálja a baloldalt, mivel jobb, ügyesebb a riválisainál.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában