iráni hackerek

2021.11.19. 09:50

Izraelben kémkedéssel vádolják a védelmi miniszter házvezetőjét

Kémkedéssel vádolták meg Izraelben a védelmi miniszter házvezetőjét, mert állítólag felajánlotta szolgálatait Iránnal kapcsolatban álló hekkereknek – közölték helyi tisztviselők csütörtökön.

Az Omri Goren néven azonosított férfi a jelentések szerint büntetett előéletű, de Beni Ganz védelmi miniszter otthonában dolgozott takarítóként és gondnokként.

Letartóztatása kérdéseket vetett fel az izraeli vezetőkhöz kapcsolódó személyek háttérellenőrzésének alaposságáról. A letartóztatást bejelentő Sin Bét belbiztonsági szolgálat közölte, hogy felülvizsgálja átvilágítási eljárásait.

A biztonsági szolgálat és a vádirat szerint

Goren az izraeli médiában látta a Fekete árnyék nevű hekkercsoportról szóló beszámolókat, megkereste őket, és a Telegram csevegő-applikációt használva kapcsolatba lépett velük,

olyan embernek adva ki magát, aki Ganznak dolgozik. Azzal bizonyította, hogy kapcsolatban van a védelmi miniszterrel, hogy fényképeket küldött a Ganz otthonában található különböző tárgyakról, köztük a miniszter számítógépéről.

A kormány szerint Goren, akit a vádiratban Gorocsovszki néven is azonosítottak, megbeszélést folytatott arról, hogy

rosszindulatú szoftverrel fertőzi meg Ganz számítógépét, de letartóztatták, mielőtt bármit elkövetett volna,

titkos anyagokhoz nem fért hozzá. Az izraeli média arról is beszámolt, hogy Gorent már négy alkalommal ítélték börtönbüntetésre, többek között fegyveres rablásért és lakásbetörésért. A beszámolók szerint nem esett át biztonsági vizsgálaton, mielőtt Ganznak kezdett dolgozni.

Goren kirendelt védője szerint a gyanúsított kétségbeesetten akart pénzhez jutni, de nem állt szándékában nemzetbiztonsági kárt okozni. Az izraeli média szerint a Fekete árnyék nevű szervezet kapcsolatban áll Iránnal, és felelős a széles körben használt weboldalak elleni hekkertámadások sorozatáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában