közös fellépés

2018.07.09. 12:56

Szijjártó Péter szerint „az erős visegrádi hang” az EU érdeke is

Az Európa jövőjéről szóló vitában a V4-eknek is hallatni kell a hangjukat - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Századvég Nyári Egyetem budapesti megnyitóján kiemelte: az Európa jövőjéről szóló vitában „hallatni kell a hangunkat”, különösen azért, hogy az EU versenyképes legyen a világgazdaságban, visszaadják az európai emberek biztonságát, „megőrizzék keresztény kultúránkat és európai identitásunkat”, tisztességes és őszinte vitát folytassanak a következő hétéves költségvetésről, megvédjék az európai demokráciát, valamint bővülhessen az Európai Unió.

Szijjártó Péter a versenyképességgel kapcsolatban közölte: elfogadhatatlan, hogy adóharmonizációt kellene életbe léptetni az unióban. A biztonságot illetően elmondta: tettekben is meg kell jelennie a nyugat-európai álláspont változásának. Az európai demokrácia vonatkozásában arról beszélt, hogy antidemokratikus hozzáállás a fontos kérdések gyors lezárása az európai parlamenti választás előtt.

A számok a mi oldaunkon állnak

A külügyminiszter kifejtette: az EU előtt olyan történelmi kihívások állnak, amelyek alapvetően biztonsági jellegűek. Ugyanakkor Európában „korábban kikezdhetetlennek tartott értékeket vettek támadás alá”, olyan értékeket, amelyek az európai társadalmi és gazdasági berendezkedés alapjait jelentették – magyarázta.

Szijjártó Péter beszéde a Századvég Alapítvány nyári egyetemének megnyitóján
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Úgy vélte, rendkívül élénk vita alakult ki az EU jövőjéről, és bár a vita ténye nem rossz hír, az igen, hogy ez a vita szinte pillantok alatt érzelmi alapokra helyeződött, és mindenkit megbélyegeznek, aki nem a mainstream elvárásai szerint beszél. Így megkérdőjelezhető, hogy lesz-e racionális végeredménye a vitának – fűzte hozzá.

A tárcavezető kijelentette:

a V4 eddig is a józan ész hangját képviselte ebben a vitában, és a jövőben is hűek maradnak ehhez a szokásukhoz, határozottan hallatják hangjukat a vitában.

Megjegyezte: Közép-Európa mára az EU növekedési motorjává vált, és ez a térség a legbiztonságosabb az unióban, de „nem voltunk elég bátrak mondani ezt” az elmúlt időben.

Úgy látja, „a számok és az eredmények a mi oldalunkon állnak”, és a V4-es országok már sokszor bebizonyították, hogy vitatott politikáikkal az itt élők és minden európai érdekét szolgálják.

A nyári egyetemet a Századvég Alapítvány V4-es partnereikkel, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával szervezte meg. A programra húsz olyan egyetemistát választottak ki, aki főleg társadalom- és politikatudományi érdeklődésű, és nyitott arra, hogy ezekről a témákról tartson és hallgasson előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában