mint a szél

2018.05.05. 08:04

Több tízezer hondurasi menekültet küld haza 20 év után Amerika

Az érintettek 1998-ban a Mitch hurrikán pusztításai miatt kaptak lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államokban éljenek és dolgozzanak.

Az amerikai kormány bejelentette pénteken, hogy megszünteti a hurrikán miatt az Egyesült Államokban 20 évvel ezelőtt menedéket nyert több mint 50 ezer hondurasi ideiglenes védett státusát, és 20 hónapot ad nekik arra, hogy hazatérjenek.

Kirstjen M Nielsen belbiztonsági miniszter a döntés indoklásaként azt mondta, hogy a hondurasi körülmények lehetővé teszik a menekültek hazatérését. Azokat, akik 2020. január 5-éig nem hagyják el az Egyesült Államokat, kitoloncolják – olvasható a miniszter közleményében.

José Isaias Barahona hondurasi külügyminiszter a bejelentésre reagálva azt mondta: elismeri, hogy az amerikai kormány szuverén döntéséről van szó, de szerinte az nagyon sajnálatos. Mindazonáltal Honduras „tárt karokkal várja vissza” állampolgárait – tette hozzá.

Marlon Tabora, Honduras washingtoni nagykövete azonban kijelentette, hogy országa nem áll készen több mint 50 ezer ember visszafogadására, ezenkívül miután ezek az emberek több mint 20 éven át az Egyesült Államokban éltek, integrálásuk a hondurasi társadalomba nem lesz könnyű.

A hondurasiak a második legnépesebb nemzeti közösség, amely a Mitch hurrikán miatt ideiglenes menedéket kapott az Egyesült Államokban, az első a nicaraguai. A Trump-kormány januárban mintegy 200 ezer salvadori menekült ideiglenes menekültstátusát szüntette meg 2019-es hatállyal. Ők 2001 óta élhetnek az országban.

Pénteken hetven közép-amerikai férfi, nő és gyerek léphetett be Mexikóból az Egyesült Államokba, hogy menedéket kérjen. Ez volt a legnagyobb csoport, amelyet az amerikai hatóságok beengedtek abból a mintegy 1500 fős karavánból, amely körülbelül egy hónapja indult el, és amelynek az útját egy amerikai civilszervezet szervezte meg. A múlt hét vége óta így már 228-an léptek be közülük az Egyesült Államokba. A többiek az amerikai menedékkérelem bizonytalan kimenetele miatt úgy döntöttek, hogy Mexikóban maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában