Olvasó

2014.07.21. 16:51

Éjszakások utazási gondja

Zalaegerszeg - Szabó Károlyné fordult szerkesztőségünkhöz panaszával amiatt, hogy túl sokat kell buszra várnia.

Magyar Hajnalka

Az éjszakai műszak után közel egy órát kell várakoznia a Zala Volán buszjáratára, hogy Zalaegerszegről hazajusson Pölöskére.

– Tisztában vagyok vele, hogy sokféle szempontot kell figyelembe venni a menetrend összeállításánál, de ezek sorában az éjszaka dolgozókra is tekintettel kellene lenni – mondja a Pózván, fogyatékos gyerekek mellett dolgozó hölgy. – A 12 órás műszakunk reggel 6-kor ér véget, 10 perccel később indul a busz Pózváról, s 10 – 15 perc alatt be is ér Egerszegre. Tovább, Pölöske felé azonban csak 7.20-kor, majdnem egy óra múlva indul járat. Talán mindenki el tudja képzelni, hogy 12 óra munka után milyen érzés álmosan, fáradtan várakozni. A bérletem 14 200 forintba kerül, ezért a pénzért kényelmesebb szolgáltatást szeretnék kapni – jelezte panaszosunk.

Nincs egyedül a problémával, sok vidéki dolgozik ugyanis éjszakai műszakban, akik ugyanabba az irányba szeretnének hazajutni. Őket is képviselte, amikor korábban induló járatot kérve, májusban levelet írt a Zala Volánnak.

A cég válaszolt is neki, Busa Csaba személyközlekedési igazgató tájékoztatást adott arról, hogy a társaság munkanapokon a reggeli órákban mikor biztosít eljutási lehetőséget Búcsúszentlászlóra, Pölöskére és Zalaszentmihályra. Az időpontok miatt korábban senkitől nem kaptak panaszt, észrevételt. Megírta azt is, hogy a kért időpontban, 6.30 és 6.45 között szabad jármű hiányában nincs módjuk önálló járatot indítani. Megoldásként felvetette a 7 órakor Búcsúszentlászlóra induló járat útvonalának esetleges meghosszabbítását, ám jelezte, a módosítás csak kellő körültekintéssel vezethető be, hisz a járatok visszafelé sok dolgozót, tanulót hoznak Zalaegerszegre, s adott esetben a változtatás többeknek okozhat sérelmet. Ezért kérte, hogy a panaszos nyújtsa be az igényt támogatók adatait.

– Erre egyik reggel felálltam a buszon, s elmondtam az utastársaimnak, hogy mire jutottam – folytatja a történetet Szabó Károlyné. – Harminc aláírást gyűjtöttem össze névvel, lakcímmel Búcsúszentlászlóról, Pölöskéről, Zalaszentmihályról. Ez júniusban történt, s kérésünket megismételve benyújtottam az íveket a Zala Volánhoz. Erre azt válaszolták, hogy további információkra volna szükség, írjam még meg, hogy ezek az emberek mikor végeznek a munkájukkal, illetve mely városrészből kívánják elérni a hazafelé tartó járatot. Meglehetősen elképedtem, nem hiszem, hogy ez az én feladatom volna.

Észrevételét továbbítottuk a Zala Volánhoz, ahonnan – egyebek közt – az alábbi választ kaptuk.

– Egy esetleges járat-meghosszabbítás tervezhetőségéhez levelünkben azért kértük a hivatkozott 30 fő adatait, mert nem mindegy, hogy az éjszakai műszakot befejező utasok a város mely pontjáról kívánnak az autóbusz-állomásra eljutni, vagy éppen a kiinduló helyközi járat útvonalába esik a munkahelyük – a levélíró munkahelyét is csak az újságnak írt levélből tudtuk meg. A panaszos valóban csatolt egy 30 fő által aláírt névsort, azonban ebből továbbra sem derültek ki a menetrendi munkához szükséges információk. Egy járat menetrendjének módosítása, annak előkészítése, engedélyezési eljárása kb. 2 hónapot vesz igénybe, mely során a reggeli csúcsban fokozott figyelmet kell fordítanunk a munkahelyek, iskolák időben történő elérhetőségének biztosítására, így járatainkat csak igen szűk határok között tudjuk módosítani. Továbbra is nyitottak vagyunk a megoldás keresésében, de ehhez további adatokra van szükségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!