Olvasó

2012.05.04. 05:05

Te hol bankolsz? (kommentár)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefoglalta a hazai bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert. A hatósági vizsgálat tavaly ősz óta folyik arról, összejátszottak- e a pénzintézetek akkor, amikor megemelték a végtörlesztés bejelentésekor a forinthitelek kamatait.

Klecska Ernő

A hírek szerint nincs arra bizonyíték, hogy a bankközi adatbázist bármelyik hitelintézet versenytörvényt sértő módon használta volna fel. A vizsgálat a végtörlesztést kiötlő – azzal az EU rosszallását is kiváltó – kormánypárt egyik politikusának bejelentésére indult. A GVH-nak nem lesz könnyű dolga. Közgazdasági törvényszerűség ugyanis, hogy a bankok kamatemelései nem függetlenek a forrásköltségek emelkedésétől – amelyben most jelentős szerepet játszott a pénzügyi stabilitást veszélyeztető végtörlesztési törvény –, így nehéz lesz a szándékosságot kimutatni. Különös tekintettel arra, hogy a hírekben szereplő tétel, az információs kartell nem is szerepel a versenytörvényben. A pénzintézetek nem ma született bárányok, de be kell látni, nem a magas kamat volt az alapvetően, ami távol tartotta az átlag magyar polgárt e lehetőségtől, hanem a pénzhiány és az ügyintézésbe hirtelen beiktatott adminisztratív trükkök sokasága. Kérdés: ezeket és a végtörlesztés versenykorlátozó jellegét ki vizsgálja majd ki?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!