Olvasó

2012.04.06. 05:02

Ötletnek kiváló (kommentár)

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ez nem egyedülálló, hiszen az Európai Bizottság már tavaly javaslatot tett a Tobin-adó nevû tranzakciós illeték bevezetésére.

Klecska Ernő


Ahogy mondani szokták: ötletnek nem volt rossz. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szerint „egyszerűen nem tudjuk megcsinálni”. A James Tobin Nobel-díjas közgazdász által kitalált adót Nagy-Britannia ellenzi leginkább, attól tartva, hogy elveszíti pénzügyi központ szerepét. Az adó hiába népszerű az uniós polgárok körében, éppen a brit félelem mutat rá, miért nem lenne értelme azt bevezetni. Ma, amikor alig van forrás – ezt bárki tapasztalhatja, ha hitelt keres –, a túlélést jelentheti az, hogy „hol van a pénz”. A hatalmas, földrésznyi gazdasági egységek ma már nem csak az olcsó munkaerő szinonimái. Latin- Amerika, Oroszország, India és Kína, az úgynevezett BRIC országok növekedésükkel gyakorlatilag kiszívták a világ nyersanyag- és pénzforrásait a piacokról. „Tobin” a recesszióba csúszó Európában egyébként is veszélyes lenne. Az így keletkező bevétel ugyanis megakaszthatná a túlköltekező, a szavazatokat közpénzből megőrizni akaró nemzetállami kormányok racionális, fájó és népszerűtlen, de végső soron a jövőt jelentő lépéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!