Olvasó

2011.11.24. 06:20

Karöltve drágítottak? (kommentár)

A bankok megijedtek a százmilliárdos rizikót rejtő végtörlesztéstől, a kormány meg az ország leminősítésétől – vélhetően ez a kollektív rémüldözés késztette a gazdasági minisztert és a bankszövetség elnökét a három héttel ezelőtti látványos békekötésre.

Horváth A. Attila

A hitelezők saját adósmentő programot ígértek, Matolcsy pedig azt, hogy nem lesz több egyeztetés nélküli sarc, tegnap azonban kiderült, amnesztiáról azért szó sincs, a korábbi „bûnökért” felelni kell. Csúnyán viselkedtek ugyanis a pénzintézetek, amikor a rögzített árfolyamú végtörlesztés bejelentése után felemelték forinthiteleik kamatait, nehogy már a saját tőkéről csak álmodozó polgár szabadulhasson frankos terheitől. Érthető ugyan az önvédelmi reakció, hiszen magukat (illetve egymást) károsítják a bankok minden egyes végtörlesztett forinttal, ám ha igaz, amit a versenyhivatal gyanít, azaz megegyezéssel drágítottak, azzal nemcsak a közutálatot fokozzák, de büntetésként újabb szép summával gyarapíthatják a költségvetést. Az adós az egész cécóból egyelőre annyit tapasztal, hogy nem tud hitelből törleszteni (október végéig országszerte ötszázan voltak képesek erre a bravúrra), és megint csak a bankszövetségre, pontosabban a kormánynak átadott mentőprogramjára kénytelen figyelni. Közben egy új, állami- civil bankról is érkeznek a hírek, de az óra ketyeg, a végtörlesztés elindítására már csak öt hetünk maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!