Olvasó

2011.11.25. 06:01

A törvényen múlik? (kommentár)

Az emberek többsége vélhetően annyit tud a csődtörvényről, hogy létezik, az átlagpolgár aligha mélyedt el a paragrafusai között, s nem fogja forgatni a parlamentben most készülő újat sem.

Szente Ottó

Más a helyzet a csőddel magával. Aki részese nem volt még, az is hallott vadabbnál vadabb történeteket, tudja, hogy felszámolás idején sokan halásznak a zavarosban, hogy az évekig tartó procedúra végén azok a beszállítók, akiknek a cég adósuk maradt, többnyire nem kapnak egy fillért sem. Egy felmérés szerint a felszámolások 90 százalékában az eljárási költséget sem fedezi a vagyon. Az is közismert, hogy hogyan lehet megszabadulni a (köz)tartozáshegyeket felhalmozó cégektől, ha sikerül találni valakit, aki az ilyeneket tucatjával veszi. Szóval, ha az új törvényt a vagyonkimentés, a cégtemetők, a felszámoló és némely hitelező összejátszása elleni hatékonyabb fellépés, egyszersmind a bedőlő vállalkozás újjászervezésének, a munkahelyek megmaradásának elősegítése motiválja, akkor üdvözlendő. A fogadtatás azonban nem túl lelkes. A legtöbben azt kifogásolják, hogy most is a már sokszor módosított régi törvény toldozása-foldozása van napirenden, ahelyett, hogy kellő előkészítés, megfelelő egyeztetés után készülne egy teljesen új. Akadnak, akik egyenesen azt állítják, hogy nem a törvény, sokkal inkább a végrehajtás hiányosságai okolhatók az anomáliákért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!