Olvasó

2011.08.24. 04:49

Nézőpont kérdése (kommentár)

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága már az őszi ülésszakot megelőző első ülésén foglalkozhat azzal a megkereséssel, hogy vizsgálják meg, milyen lehetőség van a jogi felelősségre vonásra a 2002–2010 közötti államadósság-növekedéssel kapcsolatban –jelentette be Salamon László, a munkacsoport új elnöke.

Klecska Ernő

Az államadósság fontos mutató, de nem a legfontosabb. Egy olyan kis országnál, mint a miénk, amelyik csak külső forrásból tudja túlköltekezését finanszírozni, anélkül, hogy egy fillért is fölvenne, egy árfolyamingással drasztikusan megnőhet. Ez pedig főleg az aktuális kormányzat gazdaságpolitikájától függ. Ez ügyben nehéz dolga lesz az igazságosztóknak, hiszen az államadósságért az egész magyar politikai elit felelős. Azokat a törvényeket – az egy MDF-et leszámítva – mindegyik parlamenti párt megszavazta, amelyek a lovak közé dobták a gyeplőt. Azt a kamatszintet, amelyik a svájci frank felé lökte a lakosságot, a korábbi jegybankelnök is tartotta. Azokat a hiteleket, amelyeket most nem tudnak az önkormányzatok visszafizetni, a helyi politikusi testületek mind megszavazták. Ha így nézzük, több kérdés is felvetődik. Ki a felelős valójában? Miért kellene 2010-nél megállni? Különösen most, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó kötvények júniusi bevonása után júliusban ismét 160 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!