Olvasó

2011.07.08. 05:23

Illemkódex a Házban (kommentár)

Dacára annak, hogy kinevezése előtt állítólag nem erről a pozícióról álmodott, igencsak küldetéstudatosan végzi házelnöki munkáját Kövér László, akinek képviselőket regulázó szigoráról rendszeresen megemlékeznek az országgyűlési tudósítások.

Horváth A. Attila

Szűcs Erikát májusban azért teremtette le, mert úgy látta, az exminiszter evett az ülésteremben, máskor a bekiabálások miatt feddte meg a szocialistákat, vagy éppen mikrofonokat kapcsoltatott ki, teásflakont száműzött a padsorból, legemlékezetesebb szankciója pedig az volt, hogy időarányosan megvonta az alkotmányozást bojkottáló MSZP-s és LMP-s képviselők fizetését. Legutóbb a jobbikos Novák Előd verte ki a biztosítékot, mikor megafonnal kiabálta túl a Tisztelt Ház alapzaját. Kövér többször kinyilvánította már, hogy új parlamenti arculatot szeretne, és úgy tűnik, ez volt az utolsó csepp: tegnap bejelentette a büntetéseket is felvonultató képviselői illemkódex érkezését. Bár az ellenzék szerint a bekiabálás parlamenti műfaj, a stíluson valóban illene csiszolni, és az sem feltétlenül tolerálandó, hogy bulvárlapot olvasgassanak vagy laptopjukon játszadozzanak munkaidőben a képviselők. Más kérdés, hogy az Országgyűlés tekintélyét leginkább a jogalkotási gyakorlat „reformjával” lehetne növelni: nem ártana például, ha nem a szavazás napján kerülnének a törvényeket teljesen újraértelmező módosítók a Ház elé.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!