Olvasó

2011.07.05. 04:46

Felébredt az ország (kommentár)

A 8 millió kérdőív körülbelül 14 százalékát küldték vissza a szociális konzultációra fogékony polgárok; bár a részvételi arány nem túl magas, az 1,1 millió válasz mégiscsak arra utal, sikeres kommunikációs formát választott a kormány.

Horváth A. Attila

Hogy a döntéseket mindez mennyiben befolyásolja, azt már a kérdések kiválasztása is sejtetni engedte: a lakáshitelesek felkarolásának például rég megírták a forgatókönyvét, és a „segélyt vagy munkát adjunk az állástalanoknak” dilemmán sem rágódik jó ideje az agytröszt. De vélhetően nem is a „beleszólás” volt a cél: ahogy a nemzeti konzultáció a legitim alkotmányozás eszmei alapját teremtette meg, úgy most is elsősorban hitelességmegőrző akcióról lehet szó. A Fidesz ellenzékben rendszeresen ostorozta az előző kormányokat az emberek feje felett meghozott döntésekért, parlamenti többséget szerezve pedig látványosan – ha úgy tetszik, következetesen – „az embereket” tekinti tárgyalópartnernek az ellenzék és az érdekképviseletek helyett. Természetes ugyanakkor, hogy az elvárt válaszok kerültek túlsúlyba: ezekre hivatkozva lehet például újraszőni (lazább mintázattal) a szociális hálót, s ezek adnak felhatalmazást a Széll-tervben már négy hónapja megígért gyógyszerkassza-átalakításra, azaz a kiadáscsökkentésre is. A politikai megközelítés persze egészen más: a magyarok tudniillik végre felébredtek. Ha ez így van, már megérte konzultálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!