Olvasó

2011.03.22. 07:24

Örökzöld a javaslat (kommentár)

Nem először merül fel, hogy országgyűlési képviselő ne halmozzon tisztségeket. Ott voltam Szombathelyen, a Savaria Moziban azon a politikai fórumon néhány éve, amikor Dávid Ibolya, az akkor kisebbségben lévő MDF elnöke adta elő ugyanezt az elképzelést.

Peltzer Géza

Rendkívül érdekesnek találtam, hogy az indoklásban nem ez szerepelt: „több, teljes embert kívánó funkciót ne töltsön be még egy kiemelkedő képességű politikus sem, mert nem lesz ennyi mindenre ideje”. Nem, ő azzal érvelt, hogy ne azok hozzák a törvényeket, akiknek végre kell ezeket majd hajtaniuk. Vagyis, ne abban a tudatban szavazzon igennel vagy nemmel az országgyűlési képviselő törvényhozáskor egy javaslatra, hogy neki kell majd polgármesterként ezt végrehajtania. Ugyanis ez befolyásolhatja törvényhozáskor. Akkor két jobboldali polgármester is ott ült az első széksorban. Mindkét férfi hallgatott – sőt, próbált észrevétlen lenni székében –, vagyis valójában egyetértett az elnök asszonnyal. Hol van már Dávid Ibolya, és hol van az MDF? Az örökzöld ötletet most a kormánypárt frakcióvezetője vezette elő, s így talán lesz is belőle valami. De hogy mi lehet a háttérben valójában? Saját hatalmukat megcsorbítani akaró politikusok? Hiszen ez fából vaskarika. Összetett háttéralku lehet a bejelentés mögött? Vagy egyszerűen egy igazi politikai változás kezdete? Majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!