Olvasó

2010.12.09. 06:17

Több tudást, munkát (kommentár)

Sokdimenziós jelenség a szegénység, emelte ki Réthelyi József nemzeti erőforrás miniszter a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének záró rendezvényén. A szegénység csökkentésének előfeltétele a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése.

Varga Ibolya

A szegénységnek különböző szintjei vannak, más országokban is akadnak szűkölködők, ezért kap az unióban is kiemelt szerepet a csökkentése. A miniszter különösen aggasztónak nevezte a gyermekek, a fiatalok, az etnikai kisebbségek, a bevándorlók, a fogyatékossággal élők és a hajléktalanok helyzetét. Magyarországon az európai stratégiában meghatározott mutatók alapján 2,8 millió ember tekinthető szegénynek vagy nélkülözőnek. Aggasztó, hogy a magyarok 84 százaléka úgy érzi: a jövedelme alacsonyabb, mint amennyi megélhetéséhez kellene. Arra is figyelmeztetett, hogy a szegénység nemcsak szűkölködést jelent, hanem megakadályozza az érintetteket abban, hogy éljenek a jogaikkal, kivegyék a részüket saját ügyeik irányításából. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője kutatási eredményekre hivatkozva kifejtette: a szegénység kockázata a nőknél, a gyermekeknél és az időseknél a legnagyobb. Több hozzászóló véleményéből is kiderült, a szegénység újratermelődését leginkább a családok védelmével, segítésével és a tudásszint emelésével lehet mérsékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!