Olvasó

2010.12.14. 07:18

Messziről jött emberek (kommentár)

Szlovákiában ma megkerülhetetlen a Bugár Béla vezette Híd–Most magyar–szlovák polgári párt. Ha másért nem, hát azért, mert kormányon van. Nagy kérdés, a magyar kormánypárt milyen együttműködést képzel el határon túli honfitársaink képviselőivel – ha nem a neki kedves irányzat színeiben politizálnak?

Klecska Ernő

Ha abból indulunk ki, hogy a tervek szerint Orbán Viktor kormányfő ma, pozsonyi látogatása során az ellenlábas Magyar Koalíció Pártjának székházába is ellátogat, s ott találkozik vezetőivel, joggal gondolhatnánk azt, nem valami fényeset. Hasonló kérdésre keresik a választ a romániai magyarok is, ahol a jelenlegi anyaországi kormányerő saját képére formált alakulatokat gründolt – előbb Szász Jenő, majd Tőkés László vezetésével. A két helyzet hasonló, s a tét sem kisebb, mint az, mi magyarok is beállunk-e abba a sorba, ami eddig még egyetlen szomszédunkat se vitt el sehova: létrehozunk-e etnikai alapon szerveződő pártokat? A határon túli magyarok eddig világos jelét adták: nem kívánják ezt. Se azt, hogy a magyarországi belpolitikai csatákat közöttük vívják, se azt, hogy megmondják nekik, mit gondoljanak. Választásuk eddig világosan jelezte: a magyarok pusztán attól, hogy egy nemzet tagjai, nem értenek feltétlenül egyet mindenben – közös történelmünk és kultúránk talaján állva egyikük konzervatív, másikuk baloldali, a harmadik pedig szabadelvű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!