Olvasó

2010.11.03. 06:17

Mi lesz, ha kihalnak a körzeti orvosok? (kommentár)

Minden jel arra utal, hogy a hazai egészségügyi alapellátás megfelelő a kormányzat szerint, hiszen a jövő évi költségvetésben nem jelöltek meg új forrást erre a célra – legalábbis ez a véleménye az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének és a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségének.

Peltzer Géza

A beteg sorsa legtöbbször a körzeti orvosnál eldől – szokták mondani. De sajnos lassan nem lesznek falusi orvosok, mert a pálya nem vonzó a végzett medikusok számára, akik nagy része már csakis külföldön tudja elképzelni boldogulását. Mesélik, hogy egy vidéki orvosegyetemen már eleve svédül tanítják a szakmát... Az öregebb orvosok már nemigen mennek el, mégis egyre több a szabad körorvosi állás, mert a fiatalokat nem lelkesíti a „falu orvosa” megtisztelő cím. Ez a szakma ugyanis szinte állandó ügyeletet jelent. Gyakorlatilag bármikor kiugraszthatják az orvost ágyából, aki csak nagy ritkán nézhet végig nyugodtan egy futballmecscset, ráadásul elvileg absztinensnek kellene lennie, hiszen bármikor történhet a faluban rosszullét vagy baleset, ami miatt kocsiba kell vágnia magát. Megbecsülés, tisztelet, hála? Tény, hogy mindezek ma is kijárnak a körorvosnak, de keveseket érdekel. Most, amikor egyértelműen a pénz az úr.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!