Több mint kétszáz induló

2024.06.09. 11:45

Jól sikerült az első verseny az egerszegi uszodában

Első alkalommal került megrendezésre a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszodában a Zalaco Kupa, amely a remények szerint nem az utolsó volt, hiszen szeretnék, ha a szombaton rendezett viadal egy sorozat első állomása lenne. Amúgy az I. Zalaco Kupa az új uszoda első hivatalos versenye volt, s több mint kétszáz indulót regisztráltak.

Kerkai Attila

Rajt a fiúk hátúszásában – főleg az utánpótláskorúak képviseltették magukat

Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaco Zalaegerszegi Úszó Klub első alkalommal írta ki versenyét, s noha tavaly már volt ugyanitt egy verseny, de azt "próbaversenynek" minősítették, hiszen a mostani volt az első, ami a Magyar Úszó Szövetség naptárában is szerepelt. A megnyitón Belső Gábor, a Zalaco-ZÚK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere szólt néhány szót a lelátón helyet foglalókhoz. Mint megjegyezte, ez a hét itt az uszodában tényleg az úszásról szólt, hiszen a párizsi olimpiára készülő válogatottjaink egy csoportja itt edzőtáborozik, és ez a viadal most tényleg illik ebbe a sorba. Az alpolgármester kiemelte, hogy Zalaegerszeg is része az Úszó Nemzet Programnak, az új uszoda pedig valóban ideális helyszín ehhez. Böcskei Zsolt, a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetője pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy a Zalaco Kupa idővel hagyományos viadallá növi ki magát.

Összesen 236 fővel nevezett 15 úszóegyesület a viadalra, és több korosztályban, 50 m, 200 m, 400m és 1500 méteres versenyszámokban állnak rajthoz a sportolók, s köztük felbukkant néhány azok közül is, akik már az idei világversenyeknek is résztvevői lesznek. Köztük a Zalaco ZÚK magyar válogatott versenyzői - Nagy Napsugár és Nett Vivien is - rajthoz álltak. A hazai rendezésű verseny azonban lehetőséget adott arra is, hogy a helyi úszósport frissen igazolt tagjai is kipróbálják magukat versenykörülmények között.

A válogatott tagjai, akik szerdáig edzőtáboroznak Egerszegen, nem álltak rajtkőre, Tatabányáról egy kisebb csapat Kovács Márta edző vezetésével az idén már a harmadik kéthetes edzőtáborozáson vett részt az egerszegi uszodában. A fiatal tehetség, a párizsi induló Jackl Vivien is közöttük volt, s mint az edzőnő fogalmazott az utolsó napi „felmérő edzését” helyettesítette a mai verseny, hogy lemérjék, miként is sikerült számukra az itteni edzőtábor.

Szentirmay Andrea a versenybíróság elnöke elmondta: „Hosszú kihagyás után rendeztek úszóversenyt Zalaegerszegen, de ezen a nagyon színvonalas helyszínen minden kiemelkedően jól működött.” Hozzátette még, hogy bár manapság nem egyszerű megszervezni, hogy egy ekkora versenyen megfelelő létszámú versenybíróság közreműködjön, de ezt a nehéz feladatot is sikerült a teljesíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában