Olvasó

2010.11.13. 06:01

Melyik hasznosabb? (kommentár)

A kormány elhatározott célja, hogy alaposan áttekinti a civil szféra szervezeteit, majd átalakítja a teljes támogatási rendszert – adta hírül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium civil kapcsolatokért is felelős államtitkársága.

Barták Péter

A jövő év tavaszára várható törvényjavaslat 2011 második felétől szabályozná újra a civilek finanszírozását. Az feltétlenül támogatandó, hogy a kormányzat ki akarja szűrni az érdemi tevékenységet nem végző, kizárólag a pénzszerzésre szakosodott szervezeteket. Az is üdvözölhető, hogy tisztába teszik a ma még kaotikus elosztási rendszert, amiben könnyű a zavaros vizeket kedvelőknek halászni. Az viszont már egy kicsit talányos, hogy a társadalmilag hasznos szervezeteket kívánják finanszírozni. Mert mi lehet társadalmilag hasznos és mi nem az? Ennek a meghatározása bizony meglehetősen szubjektív. Az-e például a lakókörnyezetben szerveződő, a szabadidejüket együtt eltöltő baráti társaság? A bélyeggyűjtők köre hasznosabb- e vagy az alternatív zenekarokért rajongó fiatalok szervezete? A hímzőkör vagy az amatőr filozófusok társasága? Remélhetőleg megfelelő kereteket hagynak majd ezek eldöntésére a törvényhozók, és nem akarják a gyermeket is kiönteni a fürdővízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!