Olvasó

2010.10.16. 04:33

Politikai felhang nélkül (Kommentár)

Túl nagy jelentősége nincs annak, hogy végül is mikor indul újra az ajkai timföldgyár: tegnap, ma vagy holnap. A lényeg, hogy előbbutóbb ismét el kell kezdeni a termelést a környék egyik legnagyobb munkáltatójában, amely több mint ezer családnak biztosít megélhetést.

Varga Domokos Péter

Szerencsére ebben már nincs vita. Mert az iszapömlés utáni – az aktuálpolitikai lendületet sem nélkülöző – megnyilatkozások azt is kétségessé tették, lesz-e egyáltalán itt valaha újra timföldgyártás. Kihasználva a szörnyű tragédia adta esélyt, azonnal elkezdték elverni a port azokon az embereken, akik a halálból privatizálták ki a magyar alumíniumgyártást, majd tették nyereségessé – a saját és dolgozóik hasznára.
Miközben a háttérben végig ott munkált – persze hogy akadt médium, amely csemcsegett is rajta –, ezek nem a mieink, ezek vörös privatizátorok, bűnhődjenek. Holott ebben a helyzetben erre még csak utalást sem szabadott volna tenni.
Az nem vitás: ha van emberi felelősség, annak ki kell derülnie. A demokrácia adta jog- és igazságszolgáltatási rendszer keretein belül – de nem rámutatással. A timföld előállítását pedig környezetés munkavédelmi szempontból biztonságossá kell tenni, ahogy teszik ezt a világ fejlettebbik részén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!