Olvasó

2010.09.14. 04:43

A tárgyalás előtt már több döntés született (kommentár)

A távirati iroda híre szerint a munkaadók és munkavállalók képviselői a sajtóból értesültek hétfőn délelőtt arról, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 20-ára összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését.

Győrffy Árpád


Mivel három hónapja ezt szorgalmazták, sőt követelték, biztos nem csinálnak nagy ügyet a meghívás módjából. A kérdés inkább az, milyen napirendet javasol a kormány, és menynyire lesz hajlandó a valódi konzultációra, egyeztetésre a közeljövőben várható nagy döntésekről. Az előzményeket túlzás lenne biztatónak nevezni. A gondot nem önmagában a három hónapos üléstelenség jelenti, hanem hogy közben számtalan olyan döntés született, amit a demokratikus játékszabályok szerint meg kellett volna beszélni az érintettek képviselőivel. Ez még akkor is így lenne, ha egy kormányzó erő akár 101 százalékos győzelmet is arat. Sőt, akkor is, ha tudjuk, hogy a döntések a munkaadók és munkavállalók esetleges egyet nem értése esetén is megszülethetnek. Kérdés, hogy akkor minek az egyeztetés. Ha másért nem, azért, hogy minden érintett rákényszerüljön véleményének, ellenvéleményének tüzetes végiggondolására. Talán mostantól egy ilyen időszak kezdődhet újra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!