Olvasó

2010.04.12. 09:21

Botránycsendben (kommentár)

Sok mindenben lehet vízválasztó a 2010-es országgyűlési képviselő-választás – vetítették előre elemzők az április 11-ei vasárnapot megelőzően, arra azonban aligha gondolt közülük bárki is, hogy az este hét után beragadt szavazatok miatt marad, ha nem is örökre, de vélhetően még hosszú ideig emlékezetes.

Munkácsi Imre

Több mint hatvanezer polgártársunk gondolta úgy ugyanis a választásokat megelőzően, hogy igazolással nem a lakóhelye szerinti szavazókörben adja le voksát, hanem ott, ahol éppen most dolgozik vagy tanul. Ez a 8,6 millió választásra jogosult állampolgárnak nem egészen héttized százaléka, egy olajozottan működő választási rendszerben ennek adminisztrálása nem okozhat problémát. Nálunk most okozott, leginkább azért, mert 2007-ben módosították a választási eljárási törvényt, és az eddigi gyakorlattal ellentétben településenként, illetve a nagyvárosokban választókerületenként egyetlen szavazókört jelöltek ki az igazolással szavazók részére. Ez még mindig nem lenne baj, a baj az, hogy már a reggeli híradásokból láthatta ország-világ, választási bizottság: gondok vannak, és ha nem lépnek, még nagyobbak lesznek. Mégsem léptek, csak akkor, amikor kiderült, hogy hét órára számos szavazókörben nem végeznek. Akkor viszont olyat tettek, amire kevés politikatudós számított: meghosszabbították a kampánycsendet! Kár, hogy addigra már a felajzott elemzők túl voltak az első exit poll eredmények ismertetésén. Most aztán törhetik a fejüket. Komolyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!