Olvasó

2010.03.23. 09:21

Ki gondolta volna? (kommentár)

Megkönnyebbülhettek az Országos Választási Bizottság tagjai, amikor hírül vették, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgynek mégsem jött össze a képviselőjelöltséghez elegendő számú érvényes ajánlószelvény. Egy gonddal kevesebb.

Szente Ottó

Ami persze nem biztos, hiszen lehet fellebbezni, az érvénytelen cédulákat újra lehet számolni, ki tudja, mi lesz a végeredmény. Másfelől nincs ok a hátradőlésre azért sem, mert Budaházy nem az egyetlen vádlott, aki országgyűlési képviselőjelöltségre s az ezzel járó mentelmi jogra aspirál. Független jelölt lehet az adócsalás gyanújával szintén előzetes letartóztatásban lévő Leinemann Zsolt is, s ugyanebben a cipőben jár a hasonló vádakkal illetett Földesi-Szabó László vagy a kertjét villanyárammal védő Szoboszlai Barna, s még mások is. Híveik próbálják így kimenteni őket — legalább ideig-óráig — az igazságszolgáltatás pörölycsapásai elől, feladva egyszersmind a leckét a törvények alkalmazóinak. A jogszabályalkotók ugyanis aligha gondolták, hogy büntetőeljárások alanyai fognak majd a választók kegyeiért versengeni, így megelégedtek annak rögzítésével, hogy a jelöltként igazolt személyt a mentelmi jog szempontjából úgy kell tekinteni, mintha képviselő lenne. Minden további kérdés — hogy az automatikusan járó mentelmi jogot felfüggesztheti- e az OVB, s ha igen, milyen indokkal — vitatható. Vitatják is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!