Olvasó

2009.10.07. 08:20

A magyar méz

ZH - Az idei év tavaszán férjemmel megvettük első méhcsaládunkat, így nagyon, nagyon kezdő, inkább csak méhésztanoncnak számítunk. De azt már látjuk, hogy mint mindenhol, itt is van baj.

Az Olvasó

Szerintem az emberek nem tudják, hogy miért kristályosodik a méz, ezért már többször is hallottam, hogy a méhész cukrozza a mézet. Ami persze ebbe a formába nem igaz. Ugyanis a kristályosodás a méz fajtájától, cukorösszetételétől és a tárolási hőmérséklettől is függ. A cukorösszetétel alatt azt értem, hogy a méz túltelített cukoroldat, amiben 70% a cukor, ami szőlőcukorból és gyümölcscukorból tevődik össze. Amennyiben a szőlőcukor tartalom magasabb a gyümölcscukorénál a méz hajlamosabb a kristályosodásra, ikrásodásra.

Ilyen többek között a repce, vegyes virág és pitypang méz. Szobahőmérsékleten előbb elindul a kristályosodás, mint kisebb hőmérsékleten.

Emlékszem gyermekként a szomszéd méhésztől szoktuk venni a vegyes mézet (ez volt az olcsóbb - csak erre tellett) és pár hét múlva már szidták is szegény méhészt, hogy cukrozza a mézet most már tudom, hogy nem volt igazuk, de akkor még nem tudhattam, mert nem olvashattam a méz összetételéről.
Pár hete a piacon odajött hozzám egy bácsi és szégyenkezve kérdezte, hogy ugye őt becsapták és cukros mézet vett, mert egy hónap alatt megkristályosodott. Nagyon sajnálom, hogy az emberek nagyon kevés információt kapnak és így akaratukon kívül is rossz hírét keltik a méztermelőknek.

Én azt javaslom, hogy bátran vegyenek mézet a termelőktől háznál, telephelyen és piacon,mert az az igazi magyar finom, egészséges méz. A termelők nem hamisítják a mézüket nekik szükségük van az elégedett, visszatérő vevőre.

Beküldő: Kalamárné Kálmán Hajnalka



Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkét is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!