Olvasó

2009.08.13. 02:29

A szavaló így látja

ZH - Olvasóink is ismerik Rédei Miklós misefai nyugalmazott tanárt, aki gyakran fordul meg a zalai szavalóversenyeken, kulturális bemutatókon fellépőként. Most a 100 éve született Radnótira emlékezik.

Zalai Hírlap

Olyan mondatok fogalmazására törekszem, amelyek visszaadnak valamit abból a tiszteletből, szeretetből, amit a költő tragédiával végződő életútja,s az ezen az úton kibontakozó költészet iránt érzek. Érdeklődő vonzódásomban szerepet játszott a költő származása, halálának körülményei, a születése-kor bekövetkezett tragédia és apja korai halála.

A költő alkata is közel áll hozzám: érzékeny, melankolikus kedélyű, hajlamos a szorongásra. Úgy vélem,a lelki beállítódás és a körülmények sora mély kölcsönhatást mutat az életműben. A poéta az árvaság, az idegenség, a kiszolgáltatottság tudatával éri el a felnőttkort. Önálló költői világ megteremtésére törekszik, ennek fontosságát ki is fejti 1934-ben írt doktori disszertációjában, melybenaz eredeti nyelvteremtésről mint kifejező eszközről beszél. Saját, egyedi formanyelvét a magány fájdalmá-nak és a lélek lázadásának megjelenítésre használja.

Radnótira talán legnagyobb hatással a fasizmus térhódítása volt, mély szorongással szólt arról, amit a fenyegetett élet iránt érzett. Sorsa tipikus sors, minden ártatlan, tiszta, nemes eszméket őrző és képviselő ember sorsának a jelképe, az áldozat szerepébe kényszerülve. Törekvései az életmű végéhez közeledve egységbe forrnak adottságaival, s a maga nemében páratlan költészet születik, nemzeti és euró-pai értelemben egyaránt.

A tragikus sors beteljesülésének eseményeihez tartozik, hogy a barátai többször akartak segíteni a munkaszolgálatosok erőltetett menetébe kényszerített költőnek, hogy megmentsék a pusztulástól,aki a mártíromságot szinte eleve elrendeltnek tekintette. Egyszer engedett a segíteni akarásnak: amikor a bori táborból két menetszázad indult, barátai unszolásra átkerült a másodikból az elsőbe. Ez az életébe került... 

Szerző: Rédei Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!