Olvasó

2009.07.13. 10:43

20 éve „Összefogásban”

Zalaegerszeg - Húsz éve annak, hogy nyolc lelkes ember döntött Zalaegerszeg-Pózva városrészében egy, a közösség kulturális életét felpezsdítő egyesület létrehozásáról, melynek az Összefogás Egyesület nevet adták.

Az Olvasó

Az a szellemiség, amely a kis összeverődő csapatot létrehozta, máig is él, a tagok nagy része azonban kicserélődött: páran távoztak, de többen jöttek, s jönnek folyamatosan, mert az egyesületbe tartozás sok mindent jelent számunkra. Szerencsére mindannyiunknak van munkahelye-, akinek nincs, az már nyugdíjas- s ott is tartozunk egy közösségbe, de más a munkakapcsolat és más a szabadidő olyanformán való eltöltése, hogy az egyesületbe járunk. Ide az ember azért megy, itt azért dolgozik, mert kedve van hozzá. A szabadidejéből szakít ki egy darabot, hogy együtt lehessen a többiekkel. Persze ennek az együtt töltött időnek a nagy része munkával telik el. Olyan munka ez, amelyért az ember nem mindig kap elismerést, de ha gyümölcsöző, akkor doppingol és következő feladatokra ösztönöz.

Mit is csinálunk mi tizenhárman ebben az egyesületben? 

A húsz év alatt sokféle programot szerveztünk, hogy lehetőséget teremtsünk a várorész szórakozni vágyó lakóinak. Rendszeres báljaink: a szilveszteri, farsangi- maskarás, nőnap- férfinapi, népszerűek a gyermeknapok a falu apraja körében, akiket megvendégelünk, megajándékozunk, különböző versenyekre invitálunk, ahol jutalmakban részesülhetnek. Több éven át rendeztünk falunapot, ahol a programot színesítették meghívott vendégeink: a zalaegerszegi fúvósok, a zalaszentiváni táncos hölgyek csoportja, a gellénház Orchidea kamarakórus.

Az utóbbi évek népszerű programja a „bagolytúra”, amely nemcsak gyermekeket, de a kalandot kedvelő felnőtteket is vonzza a szürkületi erdő mélyére. 

Több, mint húsz éve vagyunk részesei az Idősek napi rendezvénynek, melyet a „Pózváért” Alapítvánnyal közösen rendezünk. A rendezvény mindig nagyon népszerű az érintett korosztály körében, s a meglepetésműsorok szereplői még többek között a gellénházi dalkörösök, citerások, a nagylengyeli színjátszók, az idei évben pedig petrikeresztúri vidám kis csoportok szórakoztatták vendégeinket jelenettel, hastánccal és kánkánnal. Nem egy alkalommal léptek fel az egyesület tagjai is különböző rendezvényeinken, ha idejük és elfoglaltságuk engedte, hogy készüljenek: kánkán, apácashow, idősotthon lakói, sramli táncos műsorokkal, vagy a nagy sikerű „Hófehérke” bemutatóval.

Több rendezvényen szerepelt már a szintén ünneplő (5 éve működő) Hóvirág nyugdíjasklub énekkara, akik fellépésükkel nemcsak a helyi, hanem más rendezvények programjait is színesítették. Megemlítenék olyan emlékezetes rendezvényeket is, amelyek sajnos főként pénzügyi okok miatt abbamaradtak; télen a népfőiskolai előadások, nyáron felejthetetlen kirándulások gyermekeknek és felnőtteknek. Szép emlékek maradnak számunkra!

Mint minden gépezetnek, a mi egyesületünknek is van egy igazi folyamatosan működő motorja, mozgatórugója, Kaszás Istvánné Marika személyében. Ő az, akit minden egyesületi tag elfogad, szavára hallgat, ő az, aki irányít, összefog, s ő az, aki időt és energiát nem kímélve folyamatosan fáradozik azért, hogy „telephelyünk”, a közösségi ház felújításáért rengeteget tesz. Személy garancia az egyesület jól működő tevékenységére.

Egyesületünk működését a zalaegerszegi önkormányzattól támogatásként kapott évi rendszeres pénzösszegből fedezzük, néhány rendezvényünk költségeire pedig külön pályázunk.

Köszönettel tartozunk dr. Gyimesi Endre Polgármester Úrnak, aki nemcsak vendége idősek napi rendezvényeinknek, hanem évről évre anyagilag is támogatja azt ugyanúgy, ahogy egyesületünk húsz éves évfordulójának megünnepléséhez is hozzájárult.

Szeretnénk megköszönni dr. Tóth László önkormányzati képviselő úrnak is azt a sok segítséget, amely által lehetővé vált, hogy a pózvai közösségi ház- mely egyesületünknek otthon ad- végre elnyerte szép formáját. Végül köszönjük mindenkinek, akár helybeli, vagy vidéki, azt a segítséget, támogatást, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy megértük a huszadik évet. 



Az Összefogás Egyesület tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!