Olvasó

2009.06.29. 09:24

A vakolai kakukk (fotóval)

Nem mindennapi társbérlővel büszkélkedhet a Vakola kisközségben élő Nagy Zoltán tanár úr és felesége, Erzsébet. Néhány hete családi házuk nyitott verandáján – alig néhány méterre a bejárati ajtótól – egy régi fecskefészek alá felerősített kis deszkavégre (madarásznyelven fecskepelenkának hívjuk ezt az alkalmatosságot) házi rozsdafarkú pár készített fészket magának.

zaol.hu

A természetkedvelő és állatbarát házaspár természetesen nagyon megörült az új lakóknak és kitüntetett figyelemmel kísérte a fészekrakást, majd nagy izgalommal várták a kis rozsdafarkúak érkezését. Egyik reggel azonban Erzsébet arra lett figyelmes, hogy a veranda kövezetén összetörve hevernek a tojások. Nem tudta mire vélni a dolgot, de mivel látott egy fiókát a fészekben – amit egyébként a szülőmadarak buzgón etettek – megnyugodott, abban bízva, hogy legalább ennek az egy életben maradt kismadárnak sikerül majd kirepülnie. 
A rengeteg finom falatnak köszönhetően aztán a fióka rohamosan nőni kezdett. Egyre csak nőtt és nőtt. Akkor kezdett gyanússá válni a dolog a háziaknak, amikor a kis rozsdafarkú már kétszer akkora lett, mint az anyukája és a fészekből is lassan „kidagadt”. Hamarosan kiderült (egyébként a tanár úr születésnapjára kapott madárhatározó segítségével), hogy a rozsdafarkú pár nem a saját porontyát, hanem egy kakukkfiókát nevel... 
Mint az széles körben ismeretes a kakukk úgynevezett költésparazita életmódot folytat, vagyis fészket nem rak, mi több, tojását is más énekesmadarak fészkébe csempészi. A kis kakukk aztán napokkal előbb kikel a tojásból, mint a fészek tulajdonosainak igazi utódai és leendő mostohatestvéreit kilökdösi a fészekből (ennek nyomai látszottak Vakolán), így ezt követően a szülőmadarak csak őt etetik. Erdős vidékeken, általában a rejtett életmódot élő vörösbegy a kakukk gazdamadara, ritkaságszámba megy, hogy egy ilyen, emberi zavarástól cseppet sem mentes helyen, szinte a lakóház bejáratában élő rozsdafarkú párt választott ki csemetéje pótszüleinek. 
Ottjártamkor a kakukkfióka nyugodtan ült a fészekben és csak a fényképezőgép közeledtére borzolta fel tollait és nyitotta tágra hatalmas sárga csőrét. Úgy hírlik a tollas albérlők bérlője, azaz a kis kakukk a napokban ki is repül. 

Kép és szöveg: Bekő Tamás 

Küldje el ön is a kedvencével megesett mulattató történeteit lapunk elérhetőségeire! 



Olvassa el online felületünkön a Kedvencek a ház körül rovat korábbi cikkeit, melyeket közösségi portálunkon, az enteón is megtalál, ahol hozzászólhat a leírtakhoz, elmesélheti a saját történetét, s megmutathatja kedvencét is. 

Nézze meg olvasóink kedvenceit itt! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!