Olvasó

2007.02.13. 03:29

A Fehér Ház környékén

Balázs Béla zalaegerszegi olvasónk a kordonügy kapcsán az amerikai gyakorlatot írta le. Azt, hogy a Fehér Házat mikén védik.

Zalai Hírlap

Thomas Jefferson elnök, az 1805. évi másodszori beiktatása alkalmával, a Fehér Házat nyílt háznak nyilvánította; a Kongresszus Székházában (Capitolium) lezajlott eskütételi szertartást követően az összegyűlt emberek a nagy kerten át a Fehér Házig kísérhették az elnököt, ahol a Kék Szobában (Blue Room) köszöntötte őket. A nyílt ház jelleg azonban az idők során lármás rendetlenkedésekre is módot adott, ezért a teljes nyitottságon változtattak.

A már hagyományos, megszokott és naponta ismétlődő turistalátogatásokat a Fehér Házba - a 2001. szeptember 11-i jól ismert tragikus eseményeket követően - átmenetileg felfüggesztették, azokat 2003-ban azonban, korlátozott mértékben ugyan, de újból engedélyezték. Napjainkban csak azok a csoportok tehetnek látogatást a Fehér Házba, melyeknek tagjai - kongresszusi képviselőik közreműködésével - az előkészületek során előzetes biztonsági ellenőrzésnek alávetik magukat.

A Ház és közvetlen környékének nagyobb biztonsága érdekében már a 2001. szeptemberi eseményeket megelőzően is tettek lépéseket. Ennek számos indoka volt.

1994. szeptember 12-én egy Cessna 150L típusú repülőgép közvetlenül a Fehér Háztól délre eső parkban zuhant le. 1994. december 20-án a Fehér Ház előtti park kerítésénél halálos kimenetelű lövöldözésre került sor. Ettől kezdődően a Pennsylvania sugárút, kivéve a kormánytisztviselőket, a gépkocsik elől zárva van, emellett időnként és szükség szerint a Parkőrség a park meghatározott részein fémkorlátokat állít fel.

A Pennsylvania sugárút lezárását számos civil szervezet és társadalmi csoport időről időre ellenzi. Képviselőik leginkább azzal érvelnek, hogy az útlezárás szükségtelenül akadályozza a járműforgalmat, az ellentétben áll a nagyváros alaposan átgondolt közlekedési rendszerével és a kormánynegyed turistaforgalmát szintén visszafogja.

Ezek is érdekelhetik