Olvasó

2007.01.13. 03:29

Zalaegerszeg városkörnyék orvosi ügyelete egy polgármester nézőpontjából

Január 10-i lapszámunkban Ingyen ügyelnek? címmel megjelent írásra reagált Mogyorósi József, Bagod község polgármestere, az Egészségügyi Társulás alelnöke. Leveléből idézünk.

Zalai Hírlap

Azt hiszem a fenti lista elég hosszú és az önkormányzatoknak mindezekre forrásokat kell biztosítaniuk. A cikkben nyilatkozó háziorvos szóvá teszi, hogy a jelenlegi díjazásuk csak a felét éri el az Unió által ajánlottnak. Sajnos ma Magyarországon a segédmunkásoknak, a szakmunkásoknak és a diplomásoknak a bére is nagyon messze van az uniós bérektől, és általában jó ha a negyed részét eléri az EU-s béreknek. Azt hiszem mindenki szeretné, ha ő is az uniós bért kapná, de sajnos a jelenlegi magyarországi gazdasági helyzet alapján erre nem mostanában kerülhet sor, és én úgy gondolom, hogy minden szakmában folyamatosan kell közelednünk az EU-s bérek felé és ebből egyetlen szakmát sem szabad mesterségesen kiemelni.

Az ügyeletek díjazásával kapcsolatosan lássuk a 2006. évi tényeket: - Az orvosok a teljes ügyeleti idejükre megkapták a díjazást. - Az ügyeleti díj hétközi ügyeletben, alkalmazott orvos esetében 1.300 Ft/óra, vállalkozó orvos esetében 1.716 Ft/óra ; pihenő és ünnepnapi ügyeletben, alkalmazott orvos esetében 1.900 Ft/óra; vállalkozó orvos esetében 2.508 Ft/óra. - Ezenfelül a Zalaegerszegen ügyelő orvosok ügyeletenként 3.087 Ft/ügylet, illetve 4.075 Ft/ügyelet összegű átalányban részesülnek, továbbá az orvosok részére megtérítik a munkába járási költségüket. A fenti számok alapján egy ügyelet díját a mellékelt táblázat mutatja. Ezek után mindenki saját maga eldöntheti, hogy ezen összegek hogyan viszonyulnak a jelenlegi magyarországi bérekhez. Az újságcikkben nyilatkozó doktornő azt mondta, hogy sok önkormányzat esetében csak pár százezer forintos költségről van szó, ez valóban igaz, de nagyon sok esetben egy kistelepülés számára a pár százezer forintos kiadás sokkal nagyobb problémát jelent, mint egy városnak a több milliós. A lakosonként évi 900 Ft összegű hozzájárulás egy kívülálló számára ténylegesen nem tűnhet soknak, de ha ezt annak a függvényében vizsgáljuk, hogy a korábban felsorolt önkormányzati alapfeladatokat is el kell látni, akkor láthatjuk, hogy az önkormányzatok pénzügyi forrásainak nagyon sok helye lenne. Mindenre természetesen nem is jut megfelelő forrás, ugyanis az állam csak részben finanszírozza a feladatok ellátását. Mindezen problémák ellenére az önkormányzatok arra törekszenek, hogy a törvényben előírt feladataiknak eleget tegyenek és ebben természetesen fontos helyen szerepel a háziorvosi ügyelet biztosítása is. Mivel ezen feladatot az önkormányzatok a jövőben is csak közösen tudják ellátni, ezért jelenleg is napirenden van az ügyeleti rendszer működtetésének átalakítása és remélhetőleg ezen kérdést 2007. június 30-ig sikerül is megnyugtatóan rendezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!