Dakar-rali

2021.01.15. 13:30

Peterhansel ismét megállíthatatlan volt

A francia Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger duó nyerte a pénteken zárult 43. Dakar-ralit, melynek utolsó gyorsasági szakaszán a tavaly győztes, négyszeres bajnok Carlos Sainz diadalmaskodott.

French driver Stephane Peterhansel (R) celebrates with co-pilot Edouard Boulanger following their victory in the Dakar Rally in Saudi Arabia, on January 15, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Franck Fife

Az 55 éves Peterhanselnek ez a 14. sikere a világ legnehezebbnek tartott tereprali-versenyén, ezekből hatot motorkerékpárral aratott.

Első alkalommal éppen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben győzött a kétkerekűek versenyében.

A legutóbb 2017-ben győztes legendás francia versenyző az idei, szaúd-arábiai viadalon kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyert, miközben legnagyobb riválisa, a háromszoros bajnok katari Nasszer al-Attijah saját bevallása szerint is leginkább azért csúszott le a végső diadal esélyéről, mert 16 alkalommal kapott defektet a 13 gyorsasági szakasz során.

Sainzék címvédőként már a verseny korai szakaszában nehéz helyzetbe kerültek, mivel a harmadik gyorsasági etapon navigációs hiba miatt jelentős időhátrányt szedtek össze.

Az autósok mezőnyében indult a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is, de az Opel Dakar Team duójának féltávnál műszaki gondok miatt fel kellett adnia a versenyt.

A motorosoknál a 2018-ban második argentin Kevin Benavides pályafutása első győzelmét ünnepelheti, miután a zárószakaszon második lett márkatársa, a tavalyi bajnok amerikai Ricky Brabec mögött. Benavides a hajrában nagy tempót diktált, és miután megelőzte a brit Sam Sunderlandet, már csak arra kellett figyelnie, hogy Brabecet maga mögött tartsa az összetettben. A Honda legutóbb 1987-ben aratott kettős győzelmet a Dakaron. Az összetett harmadik helyén Sunderland zárta a viadalt.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió hétfőn a kormányszervó hibája miatt nem tudta teljesíteni az akkori etapot, de vállalta a folytatást úgy, hogy az összetettben nem értékelik az eredményét. Ebben a kategóriában indult egy francia navigátor-szerelő párossal közösen Darázsi Zsolt is, de a Dakar honlapja szerint az ő eredményeik sem számítanak már bele az összetettbe.

A mezőny január 2. óta a prológot is beleértve 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tett meg a dzsiddai befutóig.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Forrás: MTI

Borítókép: Boulanger (b) és Peterhansel diadala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában