európai topbajnokságok

2020.01.16. 15:41

Minden győztes növelte a bevételét, csak a Juventus volt veszteséges

A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csapatának elemző kutatása Európa nyolc legnagyobb bajnokságának (angol, német, olasz, francia, spanyol, holland, török, portugál) a nyerteseit vizsgálva arra jutott, hogy míg egy évvel korábban a kereskedelmi bevételek „húzták a szektor szekerét”, addig ebben a szezonban már a közvetítési jogokból származó bevétel volt a növekedés motorja.

Cristiano Ronaldo of Juventus invites his teammates to keep the calm during the Serie A match between Roma and Juventus at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 12 January 2020. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Giuseppe Maffia

Kiemelték: a növekedés főleg a Bajnokok Ligája közvetítési jogából származó pénz újfajta elosztására vezethető vissza, amelyet az elmúlt szezonban vezetett be az európai szövetség (UEFA).

A legnagyobb bevételnövekedést a BL-elődöntős holland bajnok Ajax érte el a megelőző szezonhoz képest 117 százalékos ugrással, a legnagyobb bevételt viszont az FC Barcelona könyvelhette el 839,5 millió euróval,

maga mögé utasítva a Paris Saint-Germaint, a Bayern Münchent és a Manchester Cityt.

A nyolc bajnokság győztesei a Juventus kivételével mind nyereségesek voltak.

A Juventus a stábköltségek emelkedése miatt produkált 20,7 millió eurós veszteséget, amelyben nem kis szerepet játszott Cristiano Ronaldo 2018-as leigazolása.

Árbevételre vetítve az olasz bajnok miatta költ legtöbbet a kerettagok és a stáb fizetésére, 71 százalékot képvisel ez a tétel, minden más klub alatta marad az UEFA 70 százalékos ajánlásának. Figyelemreméltó, hogy a Barcelona ezt az arányt 81-ről 69 százalékra tudta csökkenteni egy év alatt.

A bevételek az összes bajnokcsapatnál növekedtek, ami a Juventus kivételével mindenütt a közvetítési díjak emelkedéséből adódott, de csak a három legnagyobb klub mondhatja el magáról, hogy ez adja bevételeik legnagyobb részét.

A többieknél még mindig a kereskedelmi bevétel dominál, ezt követik a közvetítési díjak, és csak ezután következnek a meccsnapi bevételek.

A legutóbbi szezonban a Juventus volt az egyetlen csapat, ahol a kereskedelmi bevételnek volt köszönhető a növekedés,

ez nem kis mértékben a már említett Ronaldo-tranzakció eredménye: a klub kereskedelmi bevétele 30 százalékkal emelkedett,

jórészt az ő nevével ellátott mezek és emléktárgyak eladásaiból.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában