Nemesapáti

2010.09.14. 15:45

A keresztfához megyek

Szent kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én két történelmi eseményre is emlékezik a katolikus egyház. Egyrészt Krisztus keresztjének megtalálására, másrészt visszaszerzésére.

Horváth László

„Szent Kereszt, Pogány kezében
Akadván régi üdüben,
Szent Kereszt Fa, nyertes lévén
Heracliushoz megtérvén;
Császár maga vállán viszi, Istent áldván
S’ helyheszteti Kalvárián Úr Jésust igy magasztalván”

(Bálint Sándor: Ünnepi Kalendárium)

 


A szent keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. A róla szóló legenda szerint a Golgota hegyén talált maradványokat egy beteghez érintették, és amikor Krisztus keresztjének darabját nyújtották neki, meggyógyult. Az ereklyét, melyet később elraboltak a perzsák, Herakleiosz császár 628-ban szerezte vissza, és vitte őrzési helyére mezítláb, szegényes ruhában, a saját vállán.

A nemesapáti kálvária felállítása 1934-ben történik meg. A templomteret övező stációkat, és a Szent Kereszt Felmagasztaltatásának tiszteletére épült kápolnát 1934. szeptember 23-án áldotta meg P. Gulyás Gellért, akkori bucsuszentlászlói házfőnök. A stációk egy-egy család ajándékaként épültek meg, míg a kápolna közadakozásból épült fel.

A kálvária-búcsúi szentmise szeptember 19-én, vasárnap 09.30 órakor kezdődik a plébánia-templomban, ahol megemlékeznek a kálvária jótevőiről, valamint a nemesapáti Szülőföldemért Alapítvány elhunyt alapító tagjairól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!