Nagypáli

2017.05.18. 16:10

Madarak és fák ünnepe - A simogatni való kiskacsák voltak a nap "sztárjai"

NAGYPÁLI - Az önkormányzat a szép természeti környezetben elhelyezkedő boronapincénél szervezett közösségi programot múlt szombaton a madarak és fák napja alkalmából.

Civil Tudósítónktól

A madarak és fák napját Magyarországon Chernel István ornitológus szervezte meg először, 1902-ben. Az ünnep 1906-tól vált hivatalossá, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő megszervezését minden iskola számára. Napjainkban május 10. a nevezetes dátum.

Nagypáliban sokakat vonzott a program. Mindenki megcsodálhatta a helybéli lakos, Delacasse László díszmadártenyésztő csodálatos madarait, ismerkedhetett a szebbnél szebb papagájokkal. A gyerekek vidáman bekapcsolódtak a játékos feladatokba, szép rajzaik a természet szeretetéről árulkodtak.

A résztvevők őshonos almafát ültettek el közösen
Fotó: A szerző

A vendég, dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, a Zalaegerszeg botfai városrészében található Mindszenti Ifjúsági Ház erdei iskolájának vezetője szemléletes és érdekfeszítő előadást tartott a madarakról, fákról, melyet nemcsak a gyerekek hallgattak nagy figyelemmel. Sok érdekességet tudtunk meg többek közt az idén az év fájává választott vadalmafáról, valamint az év madaráról, a tengelicről.

A legnagyobb sikert a kicsik körében a vendég által bemutatott sérült galambfióka aratta, illetve kiskacsák, melyeket lehetett simogatni. De sokan figyelték hosszasan az akváriumban úszkáló törpeharcsákat is. A délután fő programja egy őshonos almafa közös elültetése volt, a gyerekek is lelkesen segédkeztek ebben. Közben elkészült a kemencénél az ízletes babgulyás is, senki nem maradt éhes és szomjas ezen a közösen eltöltött délutánon, mely elérte célját: tovább mélyítette a résztvevők természetvédelem iránti elkötelezettségét.

Huber Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!