Nagykanizsa

2014.04.06. 15:38

Választás 2014 - Már 6 óra előtt sorban álltak

Nagykanizsa - A kiskanizsai általános iskola ajtajánál már reggel 5.50-kor, a szavazókörök 6 órai nyitása előtt 10 perccel arra várakozott egy szavazó, hogy voksolhasson.

Horváth-Balogh Attila

Ezt a helyszínen tudtuk meg, ahol már kicsivel 7 óra után nagy volt a forgalom. Az állampolgárok egymásnak adták a kilincset, kisebb sorbanállás is kialakult a szavazólapokért. Az iskolához vezető hosszú bekötőút bejáratának mindkét oldalán pedig botra tűzött választási plakátokkal találta szembe magát a voksolni vágyó: Göndör István (Kormányváltó Erő), illetve Zakó László (Jobbik) papír alapon biztatott arra, hogy szavazzanak rájuk az emberek.

Délután a Hevesi Sándor Általános Iskolában szintén nagy volt a forgalom – ami nem is csoda, hiszen 6 szavazókörnek adott otthont. Itt találkoztunk Faragó Istvánnal és nejével.

– Megmondom őszintén, egészen negyed órával ezelőttig úgy volt, hogy nem jövök szavazni – árulta el. – Aztán mivel a család többi tagja voksolt, úgy döntöttem, én is megteszem a magamét. De sok értelmét sajnos, nem látom, mert addig, amíg egy képviselő nem lesz visszahívható, egyoldalú a dolog.

A férfi azt is elárulta: szombaton egyébként körülbelül tucatnyi sms-sel bombázták a pártok a telefonját.

Mástól pedig úgy tudjuk: sok első választó felháborodott azon, hogy az egyik párt aktivistái telefonon felhívták őket és arra biztatták, menjenek el szavazni és adják voksukat a pártra. A szavazók nem értették ugyanis, hogyan kerülhettek személyes adataik az adott párt birtokába? Hogy melyik szervezetről volt szó, azt információforrásunk nem árulta el.

Bunczom Évát – aki párjával és kisfiával jött el voksolni – meglepte, hogy meglehetősen sok szavazni akaróval találkozott a szavazóhelyiségben, illetve az iskola folyosóján.

– Úgy gondolom, hogy azért jöttek el ennyien, mert vagy valami ellen, vagy valami mellett akarnak szavazni – vélekedett.

 

A megye 03-as számú szavazókörében 15 óráig a választásra jogosultak 43,02 százaléka voksolt. Nagykanizsán a legtöbb szavazó a Műszaki Szakképző Iskola Vécsey utcai épületében jelent meg, a részvételre jogosultak 57,16 százaléka. A többi szavazókörök is hozzák az országos tendenciát, általában 40 és 54 százalék közötti a részvételi arány, a legkevesebb a Bagoly utcában, ahol 29,97 százalék. Ha a falvakat nézzük, a prímet Pördefölde viszi 63,27 százalékkal, a leggyengébben pedig Fityeház teljesít, ahol csak 26,9 százalékos volt a részvételi arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!