Nagykanizsa

2016.04.20. 12:59

Thúry György többet érdemelne - A városlakó figyelemfelhívása nyomán rendbe teszik a szobor környezetét

Nagykanizsa – Talapzata kopott, beton virágládájában gaz burjánzik. A Thúry György téren található, a végvári vitézt ábrázoló egész alakos bronz szoborra ráférne egy kiadós felújítás.

Benedek Bálint

 

Egy olvasónk szerint méltatlan, hogy a 445 éve elhunyt Thúry emléke előtt tisztelgő szoborra és annak környékére nem figyel eléggé a város. Az észrevételével megkerestük a humán bizottság elnökét, Balogh Lászlót, aki a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Kft. vezetőjével, Fitos Istvánnal együtt tekintette meg az alkotást. Borsos Miklós 45 éve felavatott, egész alakos szobra kő talapzaton magasodik a város fölé, bal oldalán karddal, a lába elé támasztva pedig egy pajzsot tart.

– Köszönjük az önzetlen figyelemfelhívást, a várkapitányt ábrázoló bronz mű fontos eleme Kanizsa emlékeinek – jelentette ki Balogh László. – Thúry Györgyhöz kötődik a város, olyan hős, akinek a szellemisége örökké velünk marad. Az elsőre is jól látszik, hogy az emlékmű felújítást igényel. Az alkotást borító patina természetes jelenség, ám a környezetet valóban szebbé lehetne varázsolni.

A humán bizottság elnöke a városlakó ötlete és a jubileum alkalmából megvizsgálná a várkapitányt ábrázoló többi művet is. A Thúry-szakképző udvarán valamint a Várkapunál található egy mellszobor, bár a szakember tudomása szerint utóbbi kettő sokkal jobb állapotnak örvend.

– A Thúry teret és az ott található műemléket karbantartjuk, de a talapzat elemeit az idő vasfoga már kikezdte – tette hozzá Fitos István. – A füvet állandóan lenyírjuk, a felcsapódó gazt a jövőben alaposan eltávolítjuk, a beton ládába virág kerülhet.

Balogh László hangsúlyozza, a szobrok és a műemlékek fontosak, ezt mutatja, hogy a város napján avatják fel az Erzsébet téren a Bethlen Istvánt ábrázoló alkotást, sőt a költségvetésben szerepel a török kút felújítása is.

– Reméljük tiszteleghetünk a város parancsnoka, Orbán Nándor előtt október 23-án – tette hozzá. – Kikerülhet a Batthyány-címer a Vasember házra, elkészült a Deák téri Suszter-allé, ahogy a 20. Honvéd Gyalogezred Erzsébet téri szobrának talapzata is megújult. S további terveink között szerepel újabbak elkészítése, hisz’ ebben a tekintetben Zalaegerszeg és Kaposvár még mindig előttünk jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!