Nagykanizsa

2015.11.20. 15:05

Kerek jubileum

Nagykanizsa – Száz éve működik a dél-zalai városban belgyógyászati osztály. Ennek apropóján jubileumi tudományos ülést rendeztek pénteken a Medgyaszay Házban.

Horváth-Balogh Attila

A konferencia vendégeit elsőként dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati osztály főorvosa köszöntötte.

– Immáron 100 éves az osztály, ennek okán jöttünk össze, hogy emlékezzünk és ünnepeljünk – bocsátotta előre. – Ünnepeljünk, mert az elődeink olyan alapot hoztak létre, amire komolyan építkezhettünk. Célunk és felelősségünk, hogy az ő nyomdokaikon haladjunk tovább és a hozzánk érkező visszajelzések alapján merem remélni, hogy az út, melyen járunk, jó.

Hogy kikre gondolhatott, amikor a nagy elődöket említette? Róluk dr. Ruttner Pál, az intenzív osztály nyugalmazott főorvosa beszélt.

– Régi kollégáim nem csak szakmai, hanem emberi szempontból is példát mutattak – jelezte. – Dr. Csermely Ferenc és dr. Timaffy Miklós főorvos urak rakták le a korszerű belgyógyászat alapjait Kanizsán. Széles látókörrel és óriási szakmai tudással bírtak, továbbá kritikusak, illetve önkritikusak voltak magukkal és a dolgozókkal is.

A jubiláló osztály munkatársait Dénes Sándor polgármester is köszöntötte, aki kifejezte elismerését áldozatkész  munkájukért.

Ezt követően a Kanizsai Háziorvosi Klub képviseletében dr. Simon Attila elnök emlékplakettet adott át dr. Matoltsy Andrásnak a háziorvosok és a belgyógyászat hagyományosan jó kapcsolata okán. Utóbbi kijelentette: a háziorvosoknak nyújtott támogatás csak természetes, hiszen közülük sokan a belgyógyászatról indultak, ahogy fogalmazott: többségük "vér a vérünkből."

Dr. Ruttner Pál, dr. Matoltsy András és dr. Brünner Szilveszter a jubileumi konferencián
Fotó: Szakony Attila

A kórház és az osztály történetét dr. Brünner Szilveszter főorvos, a kórház főigazgatója ismertette a jelenlévőkkel. Mint azt elmondta: a kanizsai kórházat 1769-ben alapították, a belgyógyászat pedig 1915-ben jött létre. A kórház gyorsan fejlődött, amiben nagy szerepet játszott a háború, valamint az intézmény  földrajzi fekvése. A főigazgató is mesélt a kórház és az osztály korábbi vezetőiről, majd megköszönte az egykori és mai munkatársak türelmét, alázatát és elhivatottságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!