Nagykanizsa

2015.03.15. 19:15

Nagykanizsa a nemzeti ünnepen - "Fényt, reményt hozott 1848"

1848. március 15-én a magyar nemzet felnőtté vált, hiszen voltak olyan fiai, kik fiatalságuk ellenére, felnőtt módon kívántak elszakadni a némaság börtönétől – mondta a nemzeti ünnep kapcsán Dénes Sándor polgármester.

Pásztor András

Nagykanizsán a hagyományokhoz híven a Deák téren zászlófelvonással vette kezdetét az ünnepi program, majd az egybegyűltek a 48-as gyalogezred emlékművénél helyeztek el koszorúkat. Ezt követően a Hevesi Sándor Művelődési Központban Dénes Sándor polgármester mondott ünnepi beszédet.

– Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevői tudták, hogy a legerőteljesebb fegyver az emberi lélek tüze, így egyedül vállalták a küzdelmet, egyedül döntöttek a sorsukról, mégis egybefonódtak egy szabad közösségben, Magyarországban – mutatott rá a polgármester, majd így folytatta. – Ehhez az örökséghez kell hűnek lennünk, amikor döntéseket hozunk az életünkről, a jövőnkről, amikor felelős módon kiállunk közös értékeinkért. Ez az ünnepünk lényege, 1848. március idusának üzenete. Hogy megértsük, minden cselekedetünk felelősséggel jár, mert közös múltunk és közös hazánk felnőtté válásáért sokak mertek egyszerre kiállni, és adták az életüket.

Dénes Sándor azt is hangsúlyozta: 1848. új, korábban nem ismert fényt hozott. A szabadság fényét. A társadalmi felemelkedés reményét, a nyugatos polgárosodásét. Ez a fény ma is ugyanazt közvetíti, mint akkor. Azt mutatja meg számunkra, merre kell haladnunk, mire kell törekednünk, és azt is, miben érdemes egyetértenünk.

Délután is folytatódtak az ünnepi emlékezés eseményei, először Kossuth Lajos szobránál helyeztek el koszorút az ünneplő kanizsaiak, majd a városi köztemetőben főhajtással adóztak a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Este fáklyás felvonulás indult a Sugár utcától az Erzsébet tér, s az Aradi udvar érintésével a Deák térig.

Címkék#Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik