Nagykanizsa

2015.03.09. 11:30

A nagykanizsai városi diákszínpad társulata a Tóték című drámát mutatta be

Pávlicz Erika, Antal Gergő és Varga Patrik. Bizonyára a nevek sokak számára teljesen ismeretlenek.

Benedek Bálint

Pedig a kanizsai Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai profi színészekhez hasonló alázattal nyúltak a karakterekhez Örkény István Tóték című művének bemutatóján a kaszinó tükörtermében.

A történetet mindenki jól ismeri: a második világháború idején, 1942 nyarán, egy észak-magyarországi kis idilli faluban, Mátraszentannán játszódik. A Tót család feje, Lajos (Antal Gergő), a község tűzoltóparancsnoka nagy köztiszteletnek örvend. Felesége, Mariska (Pávlicz Erika) és lánya, Ágika (Szabó Aliz) valósággal istenítik. Tóték fia, Gyula az orosz fronton szolgál. Mivel a háború elején a község postását behívták, egy félkegyelmű, torz alakot, Gyuri atyust (Verasztó Márk) tették a helyébe. Gyuri atyusnak különös szimmetriaérzéke van, ez az érzék közrejátszik, hogy ki, mikor és milyen levet kap. Gyuri atyus Tótékat különösen szereti. Egy nap levél érkezik Tótéknak, melyben fiúk azt írja, hogy parancsnokát, Varró őrnagyot (Varga Patrik) rávette, hogy megromlott idegállapota miatt kéthetes betegszabadságra hozzájuk érkezzen. Ekkor kezdődnek csak a bonyodalmak, persze jó adag humorral fűszerezve.

Fotó: Szakony Attila

A fiatalokból álló társaság előadásában korábban már több darabot is láthatott a kanizsai közönség, ám ezúttal a lelkesedésen túl a színészhivatás iránt tanúsított alázatot is felfedezhetett a néző. A darabot, a szintén ifjú Nikolics Zsanna rendezte, míg Lengyák István tanár tisztes távolból figyelte a fiatal lelkek szárnyalását.

– A darabválasztás egyszerű volt, hiszen a Honvéd Kaszinó igazgatójának, Halmos Ildikónak a kedvence a Tóték – mesélte Nikolics Zsanna. – Ő pedig mindig támogat bennünket, olyan mintha mindannyiunk édesanyja lenne. Persze senki sem erőltette ránk, ez a fajta humor ugyanúgy közel állt hozzánk, mint egy komolyabb hangvételű mű. Megnéztük a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, többek a könyvet is elolvasták, de a szövegek betanulása komoly feladatnak bizonyult.

 

A tavaly augusztusi előkészületeket követően szeptembertől kéthetente egy alkalommal, majd közvetlenül a darab bemutatója előtt heti kétszer próbáltak. Ugyan a diákok már öt éve erős egységet alkotnak, a próbák során akadtak nehézségek, de Zsanna olykor határozottan, mégis jó pszichológusként kellett, hogy kezelje a konfliktus helyzeteket. Egyébként a csapat tagjainak elmondása szerint előfordult, hogy néha eléggé indulatosak, de haragudni soha nem tudnának egymásra.

– Mindenki olyan karaktert kapott, ahol igazán kiteljesedhetett – tette hozzá a 23 éves rendező. – A félkegyelmű postás szerepében valósággal tündökölt Verasztó Márk, ahogy a Tótot alakító Antal Gergő vagy épp a Gizi Gézáné alakját megformáló Antal Alexandra is jó stílusban tartotta a szerepét.

A közönség vastapsából is kiderült, a kanizsai amatőr színjátszók jó úton haladnak, hogy újabb nagy ívű színdarabokat „öleljenek” magukhoz a jövőben. Lengyák István szerint a diákszínpad tagjai követendő példával szolgálhatnak a kortársaik előtt, hisz nem idegen tőlük az alázat, s olyannyira pozitív a kisugárzásuk, hogy velük dolgozni és őket csupán csak figyelni óriási erővel tölti fel a személőt. A társaság a Tótékat legközelebb egy hónap múlva az általános és középiskolásoknak mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!